aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wiadomość

26 stycznia 2005

 

 

 

                           

 

Dlaczego RADAMER, dlaczego SPOMLEK?

Podobnie jak o jakości wina decyduje nie tylko producent, lecz szczep winorośli charakterystyczny dla danego regionu i gleby w określonych warunkach środowiskowych, tak ta sama reguła dotyczy serów dojrzewających.

Naszym atutem jest najlepsze mleko produkowane przez udziałowców, właścicieli SPOMLEKu.

Najbardziej rozpoznawalny polski ser RADAMER, najdoskonalszy produkt SPOMLEKu jest produktem charakterystycznym dla regionu w którym powstał.

Województwo lubelskie w północnej części, to region wschodniej Polski charakteryzujący się ekologicznymi naturalnymi warunkami produkcji mleka, mięsa wołowego, co jest uwarunkowane słabymi glebami, zminimalizowanym nawożeniem oraz niskim uprzemysłowieniem.

Do SPOMLEKu dostarcza mleko ponad 3 tys. gospodarstw. Średnia wydajność mleczna na przestrzeni 15 lat podwoiła się. Dzięki wieloletniej pomocy SPOMLEKu w zakupie jałowic hodowlanych z Niemiec i Holandii, corocznie do rolników trafia ich blisko 1500 szt. SPOMLEK udziela na ten zakup swoim członkom 3 letnie pożyczki bezprocentowe. Pozwoliło to na szybkie przeobrażenie gospodarstw średnich w duże, a małych w średnie.

Wysoką jakość surowca osiągnęliśmy wyposażając wszystkich bez wyjątku producentów w urządzenia chłodnicze w kredycie bezprocentowym na okres 5 lat, zapewniając bezpłatny serwis na hale udojowe, dojarki i chłodziarki przez służby SPOMLEKu.

Znaczny wkład w jakość surowca wniosła zakładowa służba weterynaryjna, która na koszt SPOMLEKu leczy choroby mastitis oraz rozrodu bydła. Posiadamy również nowoczesne akredytowane laboratorium oceny surowca, które czuwa nad jakością dostaw.

Nasze położenie przy wschodniej granicy Polski, narzuca jednoznacznie kierunki naszej współpracy i eksportu. W 1998 r. uzyskaliśmy GOST Standard Rosji, w 1999 dopuszczeni zostaliśmy do eksportu na rynek UE. W późniejszych latach certyfikowaliśmy nasz zakład i nasze wyroby na Ukrainie i Białorusi

SPOMLEK od ponad 10 lat aktywnie uczestniczy w próbie budowy rynku na swoje produkty na wschodzie, to wtedy właśnie rozpoczęliśmy rozpoznanie od corocznego udziału w targach PRODEXPO w Moskwie, a przed pięciu laty w WORLD FOOD. Zawiązane tam kontakty pozwoliły także na zdobycie odbiorców w USA, Kanadzie, Izraelu i Ukrainie.

Co dwa lata jesteśmy obecni na targach SIAL w Paryżu i ANUGA w Kolonii oraz corocznie na GRUNE WOCHE w Berlinie.

Udział w targach pozwala nam na rozpoznanie gustów klientów na tych rynkach, ich wymagań w zakresie certyfikacji wyrobów oraz wyboru opakowań.

To na życzenie odbiorców rosyjskich rozpoczęliśmy pakowanie sera w standardzie ℮ , to znaczy każdy kawałek sera ma identyczną wagę 250 g , jak również plasterkowanie wybranych gatunków sera. Dziś porcjowane sery stanowią blisko połowę dostaw. Rynek rosyjski jest niezmiernie żywy, wirujący a potrzeby klientów muszą być spełnione w bardzo szybkim czasie i w najwyższym standardzie.

Klienci z Rosji są bardzo wymagającymi odbiorcami, to konkurencja z największymi potentatami produkcji mleczarskiej w świecie, zmusza nas by sprostać ich wymaganiom. W naszym zakładzie gościliśmy największe rosyjskie firmy mleczarskie m.in: Wimm-Bill-Dann, Danon Moskwa. Jesteśmy zawsze otwarci na współpracę, w każdym zakresie.

O sposobie naszego podejścia do klientów może świadczyć fakt, że ser RADAMER zdobył złoty Medal POLAGRA'95, w 2003 roku otrzymał srebrny medal targów PRODEXPO, a w 2004 roku złoty medal na WORLD FOOD. Srebrne medale zdobyły również nasze sery GOUDA i PAVARTI na KASIADE 2000 w Hopfgarten/Tirol Austria.

O tym wszystkim wiedzą nasi kontrahenci, to buduje zaufanie do nas i do marki naszego sera RADAMER. Pracujemy nad wprowadzeniem na rynek nowych serów Buursztyn i Stary Olęder o wydłużonym półrocznym okresie dojrzewania.

Dziś wprowadzamy zupełne novum na rynku produktów mleczarskich, a mianowicie desery jogurtowe OMI 3, z dodatkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zbawienny wpływ tych kwasów na zdrowie ludzi został wszechstronnie udokumentowany. Mam nadzieję, że poprzez produkcję nowych deserów zapewnimy naszym klientom pozytywne wrażenia smakowe, a także wpłyniemy dodatnio na ich samopoczucie i zdrowie.

Spółdzielcza Mleczarnia "Spomlek"
ul. Kleeberga 12,
21-300 Radzyń Podlaski
tel. (+48 83) 35 11 500,
fax (+48 83) 35 28 490.
e-mail: spomlek@spomlek.pl
http: www.spomlek.com.pl


POWIĄZANE

- Zdjęcie: TikTok Włosi są już w drodze! Z dużą ilością traktorów na protest rol...

16.05.br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Zdrowie i dobrostan zwierząt” C...

Great Place To Work® ogłosił listę Najlepszych Miejsc Pracy™ Polska 2024 55 firm...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę