Wyhamował unijny eksport jaj spożywczych

19 lipca 2017
Wyhamował unijny eksport jaj spożywczych

Najnowsze unijne dane statystyczne wskazują na wyhamowanie eksportu jaj w skorupkach i produktów przetwórstwa przeznaczonych do spożycia przez ludzi na rynki krajów trzecich. Wyniki sprzedaży zagranicznej za I kwartał tego roku wskazywały bardziej optymistyczny scenariusz,  jednak dane analityczne za kwiecień, potwierdzają pogorszenie wyników eksportowych.

W okresie czterech miesięcy 2017 r. unijne podmioty zrealizowały wysyłki o łącznej wielkości  81 250 ton i w porównaniu r/r był to wynik niższy o około 1%.  W ujęciu asortymentowym, 60% wysyłek stanowiły przetwory jajeczne, a pozostałe 40% jaja w skorupkach.  W porównaniu do I kwartału 2016 r., poza albuminami,  spadek wywozu dotyczył wszystkich grup produktów.

W największym stopniu spadła sprzedaż poza granice UE jaj w skorupkach (-25%) oraz suszonych żółtek jaj (-31%). Odwrotne tendencje  notowane były w handlu albuminami jaj – zwiększony popyt na rynkach państw trzecich spowodował wzrost sprzedaży o blisko 50%.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Przedstawienie przez rząd planu dla wsi, uwzględniający m.in. mechanizm stabiliz...

Nowoczesna i PO złożyły obywatelski projekt uchwały, w którym domagają się od rz...

Dwa nowe ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u trzody chlewnej wykryto w gos...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę