Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycznych „wiecznych chemikaliów” kwasu trifluorooctowego (TFA) w codziennie spożywanych produktach zbożowych w całej Europie. Ich wpływ na zdrowie ludzi jest szkodliwy, zwłaszcza dla układu rozrodczego.
Najbardziej zanieczyszczone są płatki śniadaniowe. Średni poziom zawartości tych związków w różnych produktach jest 107 razy wyższy niż w wodzie z kranu.
Raport pokazuje, że nasza dieta jest źródłem narażenia ludzi na tę substancję.
PAN Europe i organizacje członkowskie wzywają organy ustawodawcze do natychmiastowego ustanowienia wyższego ochronnego limitu bezpieczeństwa dla TFA oraz do wprowadzenia zakazu stosowania wszystkich pestycydów PFAS i innych źródeł TFA.
Przebadano próbki 66 konwencjonalnych produktów zbożowych zakupionych w 16 krajach
europejskich, w tym płatki śniadaniowe, popularne słodycze, makarony, rogaliki, pieczywo
pełnoziarniste i rafinowane oraz mąkę. Ponieważ organy ds. bezpieczeństwa żywności nie monitorują zawartości TFA w żywności, jest to pierwsze tego rodzaju badanie w UE. Opiera się ono na wcześniejszych raportach dotyczących wysokiego poziomu TFA w europejskich winach i powszechnego zanieczyszczenia wody pitnej.
Najważniejsze wnioski:
● Powszechne zanieczyszczenie produktów zbożowych w Europie: TFA wykryto w 81,8 %
próbek (53 z 66 próbek) z 16 państw członkowskich UE.
● Wysoki poziom zanieczyszczenia: średnie stężenie TFA wyniosło 78,9 μg/kg, a najwyższa
wartość osiągnęła 360 μg/kg. Produkty pszenne są znacznie bardziej zanieczyszczone niż
inne produkty zbożowe.
● Żywność, oprócz wody pitnej, jest najważniejszym źródłem ryzyka: średni poziom TFA jest
107 razy wyższy niż średnie stężenie TFA w wodzie z kranu [1].
● Nie istnieją żadne konkretne unijne NDP (Najwyższy Dopuszczalny Poziom) dla TFA,
dlatego należy stosować domyślny NDP wynoszący 0,01 mg/kg (10 μg/kg). Jednak 54 próbki
przekroczyły domyślny MRL.
Zanieczyszczenie w różnych krajach UE:
• 360 μg/kg w płatkach śniadaniowych (zakupionych w Irlandii)
• 340 μg/kg w belgijskim pieczywie pełnoziarnistym
• 310 μg/kg w mące pszennej (wyprodukowanej w Niemczech)
• 210 μg/kg we francuskiej bagietce
• 200 μg/kg w szwajcarskim chlebie Rauchbrot
• 180 μg/kg we francuskim croissancie
• 130 μg/kg w holenderskich piernikach (pepernoten) – popularnym przysmaku dla
dzieci w dniu Świętego Mikołaja
• 120 μg/kg w hiszpańskim pieczywie tostowym
• 120 μg/kg w mące z Luksemburga
• 74 μg/kg w austriackiej bułce tartej
• 62 μg/kg w polskim chlebie tostowym orkiszowym
• 49 μg/kg w mące kukurydzianej z Rumunii
• 42 μg/kg w czeskiej bułce z makiem
• 31 μg/kg w węgierskich płatkach owsianych
• 26 μg/kg we włoskim spaghetti (to tylko wierzchołek góry lodowej, przebadano tylko
jedną próbkę)
• 14 μg/kg w greckich sucharkach z oliwą.
„Wszyscy ludzie są narażeni na działanie TFA na wiele sposobów, w tym poprzez żywność i
wodę pitną. Nasze ustalenia podkreślają pilną potrzebę natychmiastowego wprowadzenia
zakazu stosowania pestycydów PFAS, aby powstrzymać dalsze zanieczyszczenie
łańcucha produkcji żywności” – powiedziała Salomé Roynel, specjalistka ds. polityki w PAN
Europe.
TFA, produkt rozkładu pestycydów PFAS i gazów fluorowanych, jest niezwykle trwały, łatwo
przenoszony i toksyczny dla rozrodczości. Badania naukowe łączą go również z obniżoną
jakością nasienia oraz niekorzystnym wpływem na tarczycę, wątrobę i funkcje
odpornościowe.
Ze względu na swoją rozpuszczalność w wodzie TFA gromadzi się w wodzie
i glebie, gdzie jest wchłaniany przez rośliny. Badania wskazują, że pszenica może być
szczególnie podatna na gromadzenie TFA, co może wyjaśniać wysokie stężenie TFA w
produktach takich jak chleb, makaron i ciastka dla dzieci.
„Wszystkie próbki przekraczały domyślny maksymalny limit pozostałości. Nie możemy
narażać dzieci na działanie substancji chemicznych szkodliwych dla rozrodczości. Wymaga
to podjęcia natychmiastowych działań” – dodała Angeliki Lysimachou, dyrektor ds. nauki i
polityki w PAN Europe.
PAN Europe wzywa EFSA do ustalenia ochronnej wartości bezpieczeństwa dla TFA, apeluje
do Komisji Europejskiej i państw członkowskich o wprowadzenie zakazu stosowania
pestycydów PFAS oraz monitorowanie TFA w żywności.
Przeczytaj pełny raport:
LINK
Przeczytaj pytania i odpowiedzi:
LINK
***
Badanie zostało przeprowadzone przez PAN Europe we współpracy z siecią organizacji
członkowskich i ekologicznych organizacji pozarządowych: Global 2000 (Austria), Bond
Beter Leefmilieu (Belgia – Flandria), Nature & Progrès Belgique (Belgia – Walonia), Via
Pontica Foundation (Bułgaria), Arnika (Czechy), Générations Futures (Francja), Ecocity
(Grecja), Friends of the Earth Hungary, ISDE International Society of Doctors for the
Environment (Włochy), Friends of the Irish Environment (Irlandia), Irish Environmental
Network (Irlandia), Mouvement Écologique (Luksemburg), PAN Germany, PAN Netherlands,
Koalicja Żywa Ziemia (Polska), Romapis (Rumunia), Ecologistas en Acción (Hiszpania),
WWF Switzerland.
oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: Koalicja Żywa Ziemia
27427763
1