biogaz_09_2025

Wzrost polskiego eksportu przetworów jajecznych w 2016 r.

20 lutego 2017
Wzrost polskiego eksportu przetworów jajecznych w 2016 r.

W polskim handlu zagranicznym produktami przetwórstwa jaj w okresie jedenastu miesięcy 2016 r. nastąpiły duże zmiany w odniesieniu do 2015 r. Wyniki analizy ubiegłorocznego eksportu wskazują, że sektor przetwórstwa jaj zwiększył sprzedaż zagraniczną o 8%. Jednak odmienne tendencje zarejestrowano w eksporcie dla poszczególnych grup produktów. Przy 28% wzroście sprzedaży zagranicznej przetworów jajecznych (CN 0408), nastąpił jej 30% spadek  w odniesieniu do albumin.

Roczna wielkość eksportu (bez grudnia) wyniosła 31,1 tys. ton, który przede wszystkim skierowany został do odbiorców na rynku europejskim. Jak zauważa Katarzyna Gawrońska – Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, w strukturze towarowej eksportu dominowały przetwory jajeczne (CN 0408) – 24,2 tys. ton (78% udział w eksporcie),  a pozostałą część stanowiła albumina jaj – 6,9 tys. ton (prawie w 90% niesuszona albumina).

Podstawowym produktem eksportowym z grupy CN 0408 były świeże przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inny sposób zakonserwowane), których udział w sprzedaży ogółem wyniósł 81% (19,6 tys. ton). Eksport płynnych żółtek jaj i proszku z całych jaj wyniósł odpowiednio 2,6 tys. ton i 1,1 tys. ton.  

W okresie jedenastu miesięcy 2016 r. zaimportowano do Polski łącznie 9,4 tys. ton produktów przetwórstwa jaj, w tym 67% stanowiły przetwory jajeczne (CN 408), a pozostałe 33% albuminy. Wzrost przywozu przetworów na krajowy rynek dotyczył obu grup towarów.  Dla przetworów jajecznych zarejestrowano wzrost na poziomie 39%, a dla albumin ponad dwukrotny wzrost importu w skali roku.

W przypadku produktów z grupy CN 408, przedmiotem importu były głównie płynne żółtka jaj oraz świeże i suszone przetwory z całych jaj bez skorupek (lub w innej postaci/inny sposób zakonserwowane).

Głównymi dostawcami albumin na polski rynek byli eksporterzy z Holandii i Niemiec.




(Wykres 1)
Struktura geograficzna polskiego eksportu produktów przetwórstwa jaj wg głównych kierunków przeznaczenia w 2016 r. (bez grudnia).

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę