aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zachodniopomorskie: trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego

31 sierpnia 2016
Zachodniopomorskie: trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego
PAP / Marcin Bielecki

Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów – poinformował w środę Urząd Marszałkowski w Szczecinie.

Wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu Zachodnim są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.

Certyfikaty otrzymał w środę producent piwa połczyńskiego Fuhrmann S.A., Winnica Turnau w Baniewicach oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicji i Jana Springerów. "Przyjęcie kolejnych gospodarstw i przedsiębiorstwa wzbogaci kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim" – powiedział wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

"Zależy nam na promocji zdrowej żywności, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, bez udziału pestycydów i chemii" – powiedział Jan Springer, który od 2010 r. prowadzi ekologiczną działalność. Jego gospodarstwo promuje przede wszystkim wyroby mięsne oraz owocowe z powiatu gryfickiego.

"Nasza historia jest bardzo krótka, choć tradycje winiarskie w Baniewicach sięgają na pewno 100 lat " - powiedział Jacek Turnau. "Pierwsze nasadzenia odbyły się w 2010 r., pierwszy zbiór winogron to 2014 r., a pierwsze wina zabutelkowaliśmy w ubiegłym roku" – wyjaśnił. Jak dodał, winnica Turnauów to rodzinna inwestycja, obejmująca zaledwie 20 ha, co sprzyja większej dbałości o jakość produktu.

Certyfikat otrzymał też browar w Połczynie Zdroju, którego tradycje sięgają blisko 200 lat. "To firma z nowoczesną technologią, ale metoda produkcji oraz same receptury są tradycyjne" – zaznacza dyrektor sprzedaży Fuhrmann S.A. Andrzej Koprowski. "Piwo to nie tylko kunszt piwowarów, ale przede wszystkim woda, słód oraz chmiel. Nasze Połczyńskie Zdrojowe jest robione nie z wody uzdatnianej, ale z wody, którą czerpiemy z naszej studni głębinowej" – wyjaśnił.

Jak dodał, browar w Połczynie jest jednym z nielicznych w Polsce, które produkują piwo ze słodu jęczmiennego. Wśród produktów znajduje się również piwo miodowe, do którego używa się jednego z produktów regionalnych – miodów drahimskich.

Warunkiem przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

Członkowie sieci mogą posługiwać się charakterystycznym logo, na którym na błękitnym tle jest biała czapka kucharska. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych w województwie zachodniopomorskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.

(PAP)


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę