Agrolok_280518

Zatrzymaj smaki lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory

8 września 2017
Zatrzymaj smaki lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Newseria Lifestyle

Schyłek lata to idealny czas na przygotowanie pysznych i zdrowych przetworów. W szklanych słoikach i butelkach zamykamy dżemy, konfitury, marmolady, pikle, syropy, kompoty i nalewki. Spiżarniane pyszności kuszą soczystymi kolorami, pięknie pachną i do tego wyśmienicie smakują. Jak je przygotować? Podpowiadają Okazje.info.

Starannie wybierz owoce

Początek września to najlepszy czas na robienie zapasów na zimę. Na straganach i targowiskach nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, które można kupić w bardzo przystępnych cenach. Wybierajmy te, które są świeże, zdrowe, dojrzałe i pozbawione plam. Wszystkie nadpsute i odgniecione produkty wyrzućmy, ponieważ mogą spowodować, że zepsuje nam się cały słoik. Przed obróbką, koniecznie pamiętajmy, by dokładnie umyć, oczyścić oraz osuszyć owoce i warzywa. Nie zapomnijmy również o wydrylowaniu pestek np. z wiśni, inaczej stracą sok. Aby zapobiec popękaniu dużych owoców np. moreli czy brzoskwini, tuż przed włożeniem do słoika, należy je nakłuć.

Przygotuj słoiki

Słoiki są najlepszym sposobem na przechowywanie jesiennych pyszności - z łatwością można je wymyć i wyparzyć, a szklana powierzchnia odporna jest na zarysowania i uszkodzenia, w których mogłyby się rozwijać bakterie. Co ważne - szkło nie wchodzi w reakcję ze słodkimi czy kwaśnymi przetworami, dlatego jest całkowicie bezpieczne. Rozmiar słoików dobieramy w zależności od rodzaju przetworu. Większe doskonale sprawdzą się do przygotowania soków, kompotów lub kiszonek np. ogórków. Do dżemów i powideł odpowiednie będą mniejsze, o pojemności około 250 ml. Wszystkie słoiki przed użyciem należy dokładnie umyć, wygotować lub wyprażyć w piekarniku. Dokładnie sprawdźmy również zamknięcia słoików - pokrywki muszą dobrze pasować, nie mogą być wygięte ani podrapane wewnątrz. Możemy wykorzystać zarówno słoiki typu twist, jak i tradycyjne weki. Jeżeli używamy słoików typu wek, wykorzystujmy za każdym razem nowe gumki – w ten sposób zapewnimy hermetyczne zamknięcie słoików. Przykładowe słoiki typu twist i wek znajdziemy w wyszukiwarce Okazje.info.

Między innymi tutaj: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/pasabahce-sloik-na-przetwory-homemade-1-1l.html

Akcja - pasteryzacja!

Aby przetwory wytrzymały do zimy, koniecznie muszą zostać poddane pasteryzacji. W tym celu należy zakręcić słoiki z przygotowaną wcześniej zawartością, włożyć do garnka z wodą i bawełnianą ściereczką na dnie i gotować. Słoiki rozlokujmy tak, by nie stykały się ze sobą, a garnek przykryjmy pokrywą. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików i rodzaju przetworu, zazwyczaj jest to 15-30 minut. Przykładowo dżemy i konfitury w ogóle nie wymagają pasteryzacji – wystarczy wlać wrzącą masę pod sam wierzch słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i okryć kocem do czasu wystygnięcia. Z kolei kompoty i kiszonki pasteryzujemy raz, w zależności od wielkości słoika, do pół godziny. Innymi sposobami na zrobienie domowych przetworów jest kiszenie – w procesie naturalnej fermentacji, marynowanie – konserwowanie za pomocą octu lub suszenie, czyli odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku.

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Ministerstwo Środowiska, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej...

Trzy Koła Gospodyń Wiejskich z Podlasia zakwalifikowały się do projektu kulinarn...

PAIH zorganizowała zbiórkę pieniędzy na samochód dla podopiecznych ośrodka szkol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę