aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ziemniaki Hasselback

1 lutego 2021
Ziemniaki Hasselback

Składniki :


1 kg ziemniaków średniej wielkości

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

ser topiony w plastrach Złoty Ementaler SERTOP

świeży rozmaryn

sól i pieprz

 


Przygotowanie. Nagrzewamy piekarnik na ok 250 st.(grzanie góra-dół). Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy skórkę co 2 mm na ok. ¾ głębokości, uważając by nie przeciąć ich. Ziemniaki można ułożyć między dwoma deskami do krojenia i wtedy je nakrawać. Sprasowany czosnek mieszamy z oliwą i solą. Mieszankę rozsmarowujemy na ziemniakach dbając by dostała się również w przekrojone miejsca. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy wyciągamy blachę, nakładamy paski z serka i posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut.




Biuro prasowe SERTOP


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę