aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Załamanie polskiego eksportu jaj konsumpcyjnych?

22 września 2017
Załamanie polskiego eksportu jaj konsumpcyjnych?

Dla polskich eksporterów jaj spożywczych w skorupkach pierwszą połowę roku 2017 należy zaliczyć do najgorszych w przeciągu ostatnich czterech lat.  Podmioty prowadzące sprzedaż zagraniczną wysłały poza granicę naszego kraju łącznie 95,6 tys. ton jaj, czyli o prawie jedną czwartą mniej niż w pierwszym półroczu 2016 r.  

Na gorszy wynik, z pewnością wpłynęła redukcja zamówień jaj w skorupkach przez partnerów handlowych z Włoch, w ujęciu rocznym o ponad 16 tys. ton niższych (-80%). Mniejsze zamówienia realizowano również  do Niemiec, Czech, Litwy, Rumunii i Słowacji. Natomiast zwiększony popyt na jaja konsumpcyjne występował  ze strony importerów z Węgier i Francji. Zmiana relacji handlowych w ostatnich miesiącach, doprowadziła do przetasowania na mapie głównych kierunków eksportowych. Analiza danych za ten rok, pokazuje, że 85% wysłanych za granicę naszego kraju  jaj w skorupkach trafiła do: Holandii, Niemiec, Francji, Węgier, Czech, Włoch i Belgii.

W pierwszym półroczu 2017 r. nie realizowano większych kontraktów handlowych z krajami trzecimi – sprzedaż na ich rynki stanowiła niewielki odsetek zrealizowanego ogółem eksportu (0,3%). W analizach należy jednak uwzględnić, że jaja z Polski, poza bezpośrednimi wysyłkami, są także przedmiotem reeksportu przez podmioty z konkurencyjnych krajów Europy Zachodniej.

Warto zauważyć, że przy jednoczesnym spadku zapotrzebowania na jaja w skorupkach ze strony unijnych odbiorców wzrastają wysyłki produktów przetwórstwa jaj. W ujęciu całego roku 2016 r. sprzedaż płynnych i suszonych żółtek i przetworów z całych jaj wzrosła o blisko 30%, a w tym roku obserwacje wspólnego rynku wskazują na podobne tendencje.

Trudno doszukiwać się zasadniczych przyczyn osłabienia dynamiki wzrostu eksportu pod koniec 2016 r. i ujemnych wyników w roku 2017, można jednak przyjąć założenie, że wpłynęły na to problemy producentów związane z większą liczbą przypadków stad towarowych kur niosek zakażonych salmonellą, a z drugiej strony oddziaływały czynniki strukturalne związane ze zwiększonym popytem wewnętrznym i utrzymujące się wyższe ceny jaj uzyskiwane przez producentów.

W handlu z państwami trzecimi (krajami leżącymi poza Unią Europejską) przyczyną utrudnień w wywozie z pewnością były restrykcje importowe o podłożu sanitarno – weterynaryjnym zastosowane  przez ważne dla nas kraje arabskie i afrykańskie.  Część z tych rynków została już ponownie otwarta  dla wysyłek jaj konsumpcyjnych prowadzonych przez polskie firmy. Spodziewamy się zatem, że drugie półrocze tego roku przyniesie ożywienie w zawieraniu nowych kontraktów poza Europą.

Nie należy zapominać o aferze fipronilowej i jej wpływie na relacje handlowe. Kraje nią najbardziej dotknięte są czołowymi graczami nie tylko  w handlu wewnątrzwspólnotowym, ale i poza Unią Europejską.  Holandia jest liderem w wywozie jaj w skorupkach i przetworów jajecznych do wielu regionach świata - oczywiście w dużej skali reeksportując produkty z innych państw unijnych – mówi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Gawrońska twierdzi, że obserwacje rynku potwierdzają wzmożony popyt na jaja ze strony Holandii, Belgii i Niemiec, w związku z deficytem surowca, zarówno do sprzedaży bezpośredniej dla konsumenta, jak  i zakładów przetwórstwa jaj. Jej zdaniem, w pewnym stopniu, można upatrywać szans dla producentów w Polsce, jednak trzeba mieć na uwadze możliwości produkcyjne ferm oraz fakt, że producenci i jednostki handlowe są zobowiązani umowami długoterminowymi, co determinuje stałą cenę i ogranicza możliwości reakcji na zdarzenia rynkowe. Według Katarzyny Gawrońskiej, należy pamiętać o tym, że w części rynku funkcjonuje wolny handel, jednak w tym obszarze bardziej spodziewamy się dalszego oddziaływania presji popytu na utrzymywanie się wyższych cen jaj, niż na istotny wzrost eksportu.  Ekspertka KIPDiP  bardziej spodziewa się wzrostu opłacalności w unijnej wymianie handlowej niż wzrostu jej wolumenu.

 

 

 

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...

Europejskie browarnictwo idzie z duchem czasu: zrównoważony rozwój na pierwszym ...

Majówka już za nami, ale sezon grillowy właśnie się rozkręca. Coraz dłuższe dni ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę