Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowana żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napife...
Każdy producent i przedsiębiorca wyrabiający wino jest zobowiązany do złożenia deklaracji o zbiorach winogron, produkcji wina lub moszczu winogronowego. Nal...
Dyrekcja litewskiego Parku Narodowego Mierzei Kurońskiej chce „zatrudnić” kozy, które mają chronić tamtejsze wydmy, należące do największych w Europie, przed po...
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uwzględniło uwagi samorządu rolniczego przekazane przez Zarząd KRIR przy piśmie z dnia 14 września 2016 r. do projektu usta...
Polscy producenci jaj mieli niezwykle udany ostatni kwartał 2016 roku. Po wielu miesiącach, w których ceny jaj ledwo pokrywały koszty produkcji, czwarty kwartał...
Już po raz ósmy w Polsce realizowany jest program „Owoce i warzywa w szkole”. Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest...
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) stworzyła specjalny portal internetowy dedykowany grypie ptaków. Można tam odszukać informacje dotyczące przypadków ...
Analitycy z S&P Global Platts oceniają, że w sezonie 2017/18 (październik/wrzesień), czyli pierwszym po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i izoglukozy w...
Eksport oleju rzepakowego w sezonie 2016/17 będzie na poziomie około 4,34 mln ton wobec 4,3 mln ton sezon wcześniej (wzrost o 0,9%). W światowym eksporcie tego ...
Nowe regulacje dotyczące rynku pracy tymczasowej mają za zadanie chronić pracowników – ocenia Robert Stępień, radca prawny w Kancelarii Raczkowski Paruch. Nowe...