Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przy...
Tylko cztery rośliny - pszenica, ryż, kukurydza i soja stanowią 60 proc. produkowanej na świecie żywności. W obliczu katastrofalnych zmian klimatycznych nie...
W tym tygodniu litr benzyny 98-oktanowej zdrożeje do ok. 5 zł - prognozują analitycy rynku paliwowego. Dodali, że więcej zapłacimy też za...
Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi PAP enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że...
To był czarny rok we Włoszech dla wina, oliwy i miodu - taki bilans przedstawili rolnicy podkreślając, że znaczny spadek produkcji to przede wszystkim rezultat ...
Rząd Portugalii uruchamia kolejowe dostawy wody do regionów kraju objętych ekstremalną suszą. Pierwszy transport trafi za kilka dni do dystryktu Viseu w środ...
Według najnowszych danych zebranych przez Copa i Cogeca możemy spodziewać się doskonałych zbiorów oliwek i dobrego poziomu produkcji oliwy z oliwek, mimo roz...
W Instytucie Geofizyki Polskiej Akademii Nauk trwają badania nad stworzeniem trójwymiarowego modelu litosfery obszaru Polski. Stworzenie trójwymiarowego modelu...
Pasjonaci motoryzacji są zgodni – piekło istnieje, jest zielone, leży pośród pagórkowatych terenów zachodnich Niemiec i można do niego trafić, kierując się z...