Utrwalanie żywności to jedno z najważniejszych zadań przemysłu spożywczego. Od pola do stołu droga jest niekiedy daleka. Z tego powodu znaczna część żywności...
Już 3,5 mln litrów środków ochrony roślin rozlano na nowych liniach konfekcyjnych CIECH Sarzyna. Zakup nowoczesnych i w pełni zautomatyzowanych linii prze...
Rok 2017 zapisze się w historii wydarzeń jako rok, w którym po raz pierwszy odbył się ogólnopolski Dzień Otwarty Dealera DEUTZ-FAHR. Wyjątkowość tego wydarzenia...
Główny Lekarz Weterynarii nie zgadza się z zarzutami swego czeskiego odpowiednika dotyczącymi kontroli produkcji żywności przeprowadzanymi przez polskie służby ...
Zniesienie limitowania produkcji cukru, które nastąpi 1 października tego roku, spowoduje rewolucję na rynku cukru. Przede wszystkim koncerny będą walczyć cen...
Dzieci uczestniczące w programie "Owoce i warzywa w szkole" jedzą o 18 proc. więcej owoców, ale to nadal mniej, niż zalecają eksperci - podała Agencja Rynku Rol...
Jarosław Pinkas został powołany w czwartek na pełnomocnika rządu ds. utworzenia jednolitej instytucji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - poinformował ...
Zjazd jednego z trzech największych francuskich związków rolniczych Confederation paysanne (Konfederacji chłopskiej) wezwał w czwartek wieczorem do działania na...
Najstarsze ślady obecności kur domowych w Polsce pochodzą z Biskupina i mają ponad 2,5 tys. lat. Już w średniowieczu hodowla tych zwierząt była powszechna. Dziś...
Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wartość przekroczy miliard złotych. W ciągu ostatniej dekady liczba producentów...