Od 1-go lipca 2016 r. OSM Piątnica wprowadziła dodatkowe znakowanie swoich produktów, informując na opakowaniach, że wytwarzane są one z mleka pochodzącego od krów, karmionych paszami wolnymi od modyfikacji genetycznych (GMO). Jest to odpowiedź na wzrastające potrzeby konsumentów oraz przygotowanie się do nadchodzących regulacji prawnych.
Już dziś warto zarejestrować się na zabieg usunięcia zaćmy. Dzięki refundacji z NFZ realny koszt zabiegu w Klinice Okulistycznej NeoVize wynosi 300 złotych. Bezpośredni kontakt z kliniką w Czeskim Cieszynie to gwarancja najlepszej ceny i najkrótszych terminów zabiegu.
Polscy producenci oferują żywność wysokiej jakości - tak najkrócej można podsumować niedawny audyt zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie”. Dwudziesta pierwsza certyfikacja artykułów spożywczych odzwierciedliła także różnorodność produktów rodzimych firm. To bardzo dobra wiadomość dla konsumentów, a jednocześnie bodziec do odkrywania bogactwa krajowego sektora spożywczego. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień polskiej żywności, przypadający 25 sierpnia.
Już jesienią tego roku otworzy się nowa możliwość uzyskania dotacji na rozpoczęcie lub rozwój działalności gospodarczej. Na przełomie września i października nabory wniosków rozpoczną Lokalne Grupy Działania.
Realizacja prawie dwucyfrowej dynamiki sprzedaży firmy Jantoń oraz znacząca poprawa widoczności jej produktów na rynku. Wzrost sprzedaży na poziomie 15,6% i nowa strategia rozwoju i innowacyjności firmy TiM S.A. To tylko niektóre z sukcesów Członków ZP Polska Rada Winiarstwa w pierwszym półroczu 2016 r. Widać już też wyraźnie obiecujące perspektywy dla cydrów i kolejne sukcesy rynkowe tego produktu. Może się on okazać hitem sprzedażowym tego sezonu.
Tegoroczna aura sprzyja wegetacji warzyw, może poza kapustnymi, których wczesne uprawy zostały zaatakowane przez szkodniki. W porównaniu z cenami sprzed roku, o 1/3 tańsze są ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, cebula i ogórki gruntowe – tak wynika z analizy cen Rynku Hurtowego w Broniszach.
Przerób nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych skupionych w PSPO, które reprezentuje ponad 90% tego rynku w kraju, przełożył się w sposób bezpośredni na produkcję oleju, która wyniosła w I połowie 2016 roku 477 tys. ton oleju surowego (w I połowie 2015 roku było to 562 tys. ton) oraz 191 tys. ton oleju rafinowanego (206 tys. ton w I-VI 2015 r.).