Kombucha - eliksir długowieczności, czyli grzyb herbaciany w postaci ekologicznego mikrobiologicznego napoju herbacianego, robi karierę. Znany już w staro...
Choinka naturalna, żywa, jest bardziej ekologiczna niż ta sztuczna – podkreślił prof. dr hab. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego. Zastrzegł, że i ona nie...
Dobiegła końca czwarta edycja konkursu Eko Odkrywcy, w której wzięło udział blisko 170 placówek edukacyjnych z całej Polski. Wszyscy zwycięzcy otrzymają granty ...
Dnia 7 grudnia br. uczestnicy negocjacji (w tym PE, Rada oraz słowacka „prezydencja”) dotyczących zmian prawnych dla rolnictwa ekologicznego zdecydowali o przes...
Na banany wydajemy rocznie ponad 1 mld zł, co przekłada się na 375 tys. ton (wg GUS). Na statystycznego Polaka przypada ponad 7 kg. To wciąż mniej niż średnia...
Pszczoły pokochały dachy centrów handlowych w Warszawie. Ule znajdują się m.in. na Arkadii, Galerii Mokotów i Warszawie Wileńskiej. Umieściła je tam firma Pszcz...
Zaproponowane zmiany w ustawie o ochronie przyrody to kolejna próba zamachu na drzewa oraz chronione gatunki zwierząt żyjące w lasach. W projekcie ustawy o zmi...
Ministrowie rolnictwa jednomyślnie przyjęli konkluzje Rady Ministrów dotyczące pozycji rolnika w łańcuchu żywnościowym. Konkluzje obejmują propozycje działań...
Ponad 220 ton siana, 185 ton sianokiszonki i 50 ton buraków - takie zapasy pożywienia zgromadził park narodowy na potrzeby zimowego dokarmiania żubrów żyjących ...
Samorządy potrzebują wsparcia rządu, by aktywnie rozwijać gospodarkę niskoemisyjną. Poprawa jakości powietrza jest dla gmin ważniejsza niż ochrona klimatu, dla...