CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Grzyby

3 grudnia 2015
Do Świąt coraz bliżej, a suszonych grzybów jest mało i ceny wysokie. Sezon na podgrzybki był intensywny, ale krótki, dlatego przetwórcy nie zdążyli z przygotowaniem surowca.
Za kilogram polskich suszonych podgrzybków w hurcie trzeba zapłacić od 100 do nawet 160 złotych, a borowiki kosztują 250 złotych.

POLSKIE SUSZONE GRZYBY-ceny hurtowe   zł/kg
podgrzybki         100-160
borowiki         250

W dużych sieciach handlowych są już o 50 złotych droższe. Sporo grzybów dociera do nas z innych krajów Unii Europejskiej, ale można znaleźć też surowiec z Chin, nie do odróżnienia dla przeciętnego klienta.
Mrożone kupowane są głównie podgrzybki. Deficyt borowików podniósł ich ceny i z tego powodu chętnych do zakupu jest teraz znacznie mniej niż można by przypuszczać. Całe podgrzybki kosztują maksymalnie 14 złotych za kilogram, kurki 36 złotych, a borowiki nawet 48.

MROŻONE GRZYBY (całe)-ceny hurtowe
                           zł/kg
podgrzybki         9-14
kurki             27-36
borowiki         36-48

Sporo mrożonych grzybów eksportujemy do Włoch, Niemiec, Francji i Hiszpanii. Teraz są wysyłane kurki i podgrzybki, a borowiki czekają na swoja kolej. Nasze grzyby zostały docenione, bo w tym sezonie są wyjątkowo zdrowe, inne kraje mają z tym problem. Bardzo droga jest żurawina, a to ze względu na słabe zbiory spowodowane niekorzystną pogodą. Kilogram mrożonych owoców kosztuje od 12 do nawet 20 złotych.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę