Ceny - Króliki

3 grudnia 2015
Nie było chyba tak dobrej sytuacji w historii króliczego biznesu-oceniają eksperci. A jeszcze nie tak dawno mówiło się o zagrożeniu hodowli i upadku wielu ferm. Teraz na rynku brakuje żywca, a ceny skupu bardzo wzrosły. Mimo droższych pasz, energii i benzyny duże hodowle są opłacalne. W dodatku polskie króliki zaczęły trafiać na polskie stoły.    

Im większa partia królików trafi do zakładów, tym wyższą cenę można za nie uzyskać. Ważna jest też rasa. Najmniej kosztują szare króliki z przydomowych hodowli, najdroższe są białe mięsne. Obecnie kilogram kosztuje blisko 7 złotych.

CENY ŻYWCA KRÓLICZEGO W UBOJNIACH   zł/kg
2010                             5,00-6,90
2009                             4,20-6,00  
2008                             3,80-4,50

Ale coraz bardziej popularna jest także sprzedaż bezpośrednia. Kilogram mięsa kosztuje 8 złotych, hodowcom więc taki biznes się opłaca. Problemem jest jedynie ustawowe ograniczenie uboju. Maksymalnie obejmuje on 100 sztuk tygodniowo.

Branża się ożywiła, trwają prace nad poprawą jakości mięsa króliczego. A ostatnia liberalizacja zawyżonych polskich norm wielkości klatek dla królików pomogła hodowcom zintensyfikować produkcję. Jeśli sprawdzą się przypuszczenia ekspertów, że roczne spożycie mięsa króliczego z pół kilograma na osobę wzrosło co najmniej dwukrotnie, to byłby kolejny punkt dla hodowców.

Chociaż do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje, bo w krajach anglosaskich i we Włoszech spożycie wynosi aż 6 kilogramów.



Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę