aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Mięso

10 grudnia 2008
Światowy kryzys opanował polski rynek mięsa.
Gorszy dostęp do kredytów utrudnia wielu firmom normalne funkcjonowanie. Handlu więc nie ma, choć zwykle o tej porze roku, perspektywa nadchodzących świąt nakręcała transakcje.
Teraz żaden towar nie jest poszukiwany. Poszukiwani są tylko nabywcy – komentuje Jarosław Ogorzewski z biura Agrohandel w Łodzi.

I jeżeli już znajdzie się kupujący, bez trudu wymusza obniżki cen. Towaru jest pod dostatkiem. W magazynach rosną góry typowo świątecznych surowców – szynki, schabu, karkówki. Nie ma tez chętnych na jeszcze niedawno poszukiwane do produkcji wędlin mięsa drobne.

Krajową ofertę wciąż uzupełnia import. Ceny konkurencyjne, ale o klientów również w tym przypadku trudno.

MIĘSO WIEPRZOWE zł/kg
szynka   
import Dania          7,80
kraj                  9,60
schab               
import Hiszpania     13,30
kraj                 14,80

Popatrzmy jak wyglądają różnice w cennikach. Krajowa szynka jest blisko o 2 złote droższa od sprowadzanej z Danii. Niewiele lepiej wypada zestawienie w przypadku schabu. Hiszpański kosztuje 13 złotych 30 groszy za kilogram. Polski o półtora złotego więcej.


POWIĄZANE

W większości rynkach hurtowych w kraju mamy do czynienie ze stabilizacją cen. Ży...

Po znaczącym spadku sprzedaży eksportowej na przestrzeni poprzednich trzech lat,...

Ukraińska pszenica, na którą jest duży popyt na rynku światowym, zaczęła drożeć....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę