aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mięso jest bardzo drogie

23 grudnia 2015
Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, w marcu wyraźnie spowolnił wzrost cen detalicznych mięsa. Wprawdzie zanotowano podwyżki cen mięsa drobiowego i wołowego, ale już ceny wieprzowiny były stabilne. Mimo stosunkowo niskiej dynamiki cen w marcu, w porównaniu do sytuacji sprzed roku mięso jest dziś bardzo drogie.

Z opublikowanych w piątek 13.04 danych GUS wynika, że w marcu ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły o 1,4 proc., wołowego wzrosły o 0,9 proc., a wieprzowego minimalnie, bo o 0,1 proc., spadły. Łącznie mięso i wędliny podrożały o 0,4 proc. Oznacza to znacznie spowolnienie podwyżek cen mięsa w stosunku do poprzednich siedmiu miesięcy. Jest to również znacznie mniejszy wzrost niż zazwyczaj o tej porze roku.
W okresie VIII 2011 - II 2012 mięso w detalu bardzo szybko drożało - przeciętnie o 0,9 proc. na miesiąc. W rezultacie, mimo stosunkowo niewielkiego wzrostu cen w marcu, na przestrzeni ostatniego roku mięso podrożało o 9 proc. To duży wzrost - większy niż w przypadku większości pozostałych kategorii żywności.
Jeśli spojrzymy na dane ostatnich pięciu lat, to okaże się, że przeciętnie marcu mięso drożało o 1,2 proc. Jest to tradycyjnie okres przygotowań do świąt i zwiększonego zapotrzebowania. Zazwyczaj w tym okresie ceny mocno rosną. Również na tym tle tegoroczny wzrost można uznać za niewielki.



POWIĄZANE

W większości rynkach hurtowych w kraju mamy do czynienie ze stabilizacją cen. Ży...

Po znaczącym spadku sprzedaży eksportowej na przestrzeni poprzednich trzech lat,...

Ukraińska pszenica, na którą jest duży popyt na rynku światowym, zaczęła drożeć....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę