OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Polska wśród liderów wzrostu produkcji wieprzowiny w UE

3 grudnia 2015

Według danych Eurostatu w ubiegłym roku uboje trzody chlewnej w zakładach ubojowych w UE-27 wyniosły 249,9 mln szt. o łącznej masie poubojowej około 22,2 mln ton. Liczba ubojów na przestrzeni roku zwiększyła się o 2,8 proc., ale na skutek większej przeciętnej masy tuszy, łączna masa wzrosła bardziej bo o 3,6 proc. - podaje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Największy wzrost ubojów w ujęciu wagowym zanotowano w Niemczech (+184 tys. t), a następnie w Polsce (+133 tys. t), Hiszpanii (+110 tys. t) oraz w Danii (+83 tys. t).
Na bieżący rok Komisja Europejska przewiduje dalszy wzrost produkcji, lecz ma być on znacznie wolniejszy niż w roku ubiegłym.

 


POWIĄZANE

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...

Czy może być taniej? Na rynku międzynarodowym emocje nieco stygną, a ropa nie ta...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę