Biogaz_III Forum 2025

Stabilne ceny skupu mleka

30 września 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że od marca br. ceny skupu mleka utrzymują się na stabilnym poziomie 119-120 zł /hl. W ubiegłym miesiącu mleczarnie płaciły przeciętnie 120,36 zł za 1 hl surowca, tj. o prawie 1 proc. więcej niż w lipcu br.

Jest to wprawdzie poziom niższy o 9 proc. wobec rekordu z grudnia 2007 r., ale o ponad 25 proc. wyższy od średniej ceny notowanej w sierpniu w ciągu ostatnich pięciu lat.
Nadal utrzymuje się silne regionalne zróżnicowanie cen i właściwie, pomimo wahań w poszczególnych miesiącach, nie ulga ono redukcji. Tak więc już tradycyjnie najwięcej za mleko płacono na Podlasiu - średnio 128,73 zł/hl, tj. o 1,5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Wysokie ceny notowane były także w województwach: zachodniopomorskim (122,74 zł/hl), lubuskim (125,74 zł/hl) i warmińsko-mazurskim (123,20 zł/hl). Są to jednocześnie województwa, w których zaobserwowano największe zmiany ceny w stosunku do sierpnia 2010 r. - przyrost o około 18-19 proc. wobec 16 proc. średnio w kraju. Zwyczajowo najmniej mleczarnie płaciły w województwach: małopolskim (102,01 zł/hl, ponad 2 proc. spadek w relacji miesięcznej) i podkarpackim (104,47 zł/hl).
W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku najmniejszy wzrost cen odnotowano w województwach: śląskim i wielkopolskim - o około 12 proc.
Bardzo prawdopodobne, iż w IV kwartale br. ceny skupu mleka będą nadal dość stabilne i to pomimo pogorszenia sytuacji na światowym rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie od kwietnia br. przeważają spadkowe tendencje cen. Drożenie surowca może być w tym wypadku stymulowane przede wszystkim osłabieniem złotego i w związku z tym rosnącymi możliwościami eksportu polskich towarów poza granice kraju, ale też stopniowym wyhamowaniem wzrostowych tendencji w skupie mleka.
W sierpniu br. mleczarnie zakupiły 796,8 mln l mleka, tj. o około 1 proc. mniej w stosunku do lipca br. i o ponad 1 proc. więcej niż rok temu. Warto przy tym pamiętać, iż jeszcze w I półroczu br. wzrost wobec 2010 r. sięgał 2-3 proc.
Ogółem w przeciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. skupiono 6030,1 mln l surowca, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej.
Przełożyło się to na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym głównie mleka w proszku. W okresie styczeń-sierpień br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 99,1 tys. t mleka i śmietany w postaci stałej, tj. o ponad 16 proc. więcej niż przed rokiem (ale w dużym stopniu wynika to z faktu, iż w ubiegłym roku produkcja OMP i PMP spadła o 20 proc. w stosunku do 2009 r.). Wzrosło również przetwórstwo surowca na sery świeże - o ponad 4 proc. do 247 tys. t, masło - o około 2 proc. do 118 tys. t - mleko spożywcze - o prawie 2 proc. do 1734 mln l - oraz jogurty - o 1 proc. do 335 mln litrów. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br. silnie obniżyła się produkcja śmietany - o prawie 11 proc. do 142 mln litrów.


POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę