OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Trzoda drożeje nieprzerwanie od dwóch miesięcy

3 grudnia 2015

Trzoda chlewna drożeje od ośmiu tygodni. W tym czasie podrożała o 0,77 PLN/kg. To najszybszy wzrost cen od połowy 2010 roku. Według danych MRiRW pod koniec stycznia za kilogram żywca dostawcy w zakładach otrzymywali przeciętnie 3,56 PLN netto, a w czwartym tygodniu marca (20-27.03) już 4,33 PLN - informuje w analizie Bank Gospodarki Żywnościowej.

Wzrostom cen sprzyja przygotowywanie zakładów do zbliżającego się okresu zwiększonych przedświątecznych zakupów mięsa. Sprzyjająca jest również sytuacja na rynkach międzynarodowych - w UE ceny są najwyższe od października. Po Wielkanocy sytuacja może się zmienić - mniejszy popyt wewnętrzny, mocne euro wobec dolara oraz początek uwalniania zapasów zgromadzonych w lutym mogą spowodować przejściowy spadek cen.


POWIĄZANE

Czy może być taniej? Na rynku międzynarodowym emocje nieco stygną, a ropa nie ta...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...

Na pierwszy ogień deregulacji w Unii Europejskiej poszły przepisy dotyczące spra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę