aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wieprzowina 20.09.2007

20 września 2007
Rynek wieprzowiny lekko uśpiony. Handel jest niewielki, a ceny żywca stabilne.

Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.

Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.

Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.

Elementy wieprzowe
zł/kg

schab

zakup
13,50 – 14,00

sprzedaży
14,70 – 14,80

mięsa drobne kl. II

zakup
2,50 – 3,00

sprzedaż
3,70 – 5,20


Świeże półtusze wieprzowe
zł/kg

kl. E 6,15 - 6,20

kl. U 5,95 - 6,00

kl. R 5,75 - 5,80
 

POWIĄZANE

Długie weekendy czy wakacje to okresy, gdy właściciele stacji benzynowych obniżk...

Ceny kakao na światowych giełdach szybko się nie zatrzymają. Mogą dojść nawet do...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę