Ceny żywności w Polsce będą rosły, ale latem nastąpi sezonowy spadek - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Komisji Europejskiej, w maju br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 104,9 EUR/100 kg i wobec kwietnia obniżyła się o 5,8%. W skali roku notowania były o 9,9% niższe.
Na giełdzie Euronext w Paryżu pszenica w kontrakcie na wrzesień po zeszłotygodniowym wzroście zredukowała wartość o 5% do 162,5 Euro/t (przez 2 tyg. spadek o...
Ostatnie dni przynosiły wyraźne obniżki w cenach hurtowych, a z tego może zapewne w krótkim czasie wyniknąć obniżka dotycząca już bezpośrednio tankujących na rodzimych stacjach paliwowych.
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku plony zbóż mogą wynieść 30,5 mln ton, organizacje producenckie uważają, że...
Zbiory buraków w tym roku będą udane, a produkcja cukru będzie wysoka i przekroczy zapotrzebowanie na cukier - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Firma analityczna Strategie Grains w nowej czerwcowej prognozie nieznacznie zmniejszyła przewidywane zbiory oleistych w UE28 w sezonie 2016/17 w tym rzepaku, soi oraz słonecznika łącznie.