aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nowe Rozporządzenie ministra rolnictwa

3 grudnia 2015
Nowe Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi określające wymagania dotyczące opracowywania projektów technologicznych dla zakładów przetwarzających żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności małej, lokalnej i ograniczonej (MLO).
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom producentów chcących prowadzić produkcję żywności w małych zakładach  złagodzono wymagania jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym prowadzone będzie przetwórstwo surowców pochodzenia zwierzęcego.
Wymagania te zostały zdefiniowane w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakim powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (DZ.U. z 2013 nr 0 poz. 434.), obowiązującym od 9 maja 2013 roku.
Zgodnie z ww. rozporządzeniem projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona powinien składać się z części opisowej oraz części graficznej.
 
Część opisowa projektu technologicznego powinna zawierać:
określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców, rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
opis sposobu przechowywania odpadów i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
określenie sytemu dostawy wody,
wskazanie planowanej lokalizacji zakładu,
dane dotyczące maksymalnej tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu.
 
Część graficzna projektu technologicznego zawierająca plany wykonane techniką trwałą w skali 1:100  powinna przedstawiać:
rzuty poziome kondygnacji zakładu, z zaznaczeniem pomieszczeń i ich funkcji,
miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy,
lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych z uwzględnieniem punków poboru   wody,
wyróżnienie stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
drogi przemieszczania produkowanej żywności od przyjęcia surowców do wysyłki produktów gotowych.

Przedłożony projekt technologiczny zakładu, jeżeli odpowiada  wymaganiom określonym w rozporządzeniu, zatwierdza Powiatowy Lekarz Weterynarii, w drodze decyzji administracyjnej, w terminie 30 dni od dnia wszczęcia postępowania w tej sprawie lub zgłasza uwagi.

Przystępując do realizacji przedsięwzięcia, polegającego na uruchomieniu zakładu przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego, na etapie planowania inwestycji należy również gruntownie przeanalizować miejsce, w którym będziemy prowadzić produkcję. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę główne czynniki wpływające na  funkcjonowanie zakładu takie jak:
-    narażenie na oddziaływanie „żywiołów” - powodzie, osuwiska, występujące często silne wiatry, burze;
-    dostępność terenu gwarantującą przede wszystkim możliwość dojazdu, transportu;
-    zaopatrzenie w wodę – (sieć wodociągowa, własne ujęcie), jakość wody, awaryjność systemu zaopatrzenia w wodę, ewentualne koszty „uzdatniania” wody, itp.;
-    możliwość odprowadzania ścieków;
-    dostępność energii elektrycznej lub innych nośników energetycznych (gaz) oraz sprawność ich działania;
-    odległość od obiektów gospodarskich.
 
Właściwe zlokalizowanie obiektu i jego zabezpieczenie przed negatywnym wpływem otoczenia (ruch uliczny, spaliny, kurz, sąsiedztwo innych obiektów, szkodniki, owady) ma duże znaczenie dla jakości pozyskiwanego produktu oraz nakładów finansowych na minimalizowanie negatywnych skutków oddziaływania „niebezpiecznego” sąsiedztwa. Zakładów produkujących żywności nie powinno lokalizować się w pobliżu ferm zwierzęcych (szczególnie drobiowych, świńskich) oraz zakładów chemicznych. Ogranicza to przedostanie się do zakładu szkodliwych organizmów, substancji oraz zapachów.  Z drugiej strony ważne jest też aby zakład nie stanowił uciążliwego sąsiedztwa dla innych oraz aby istniała możliwość jego ewentualnej rozbudowy.


POWIĄZANE

W czwartek 22.09.2016 r. do  ARiMR przybyła 12-osobowa delegacja składająca się ...

Rolnik, jego małżonka czy członek rodziny, będzie mógł starać się o 100 tys. zł ...

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych dotyczący zmiany st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę