Francuzi z regionu Limousin pomagają samorządowcom w przystosowywaniu się do unijnej rzeczywistości. Na spotkaniu w Urzędzie Wojewódzkim w Krakowie mówili nie tylko o tym, jak prowadzić działalność rolną, produkcyjną, ale też jak wykorzystywać pieniądze Unii na rozwój infrastruktury, na przykład sieci dróg i kanalizacji.
Na spotkaniu mówiono głównie o wykorzystywaniu funduszy strukturalnych
Region Limousin leży w środkowo-zachodniej Francji, liczy 720 000
mieszkańców, czyli mniej niż sam Kraków. Podobnie jak w Małopolsce, bardzo ważną
rolę odgrywa tam rolnictwo i hodowla bydła, ale region znany jest też z pysznych
trufli, prawdziwków, kasztanów jadalnych i produkcji porcelany. To wszystko jest
z powodzeniem sprzedawane na rynkach Unii.
Na spotkaniu mówiono głównie o wykorzystywaniu funduszy strukturalnych, a więc takich, jakie będą dla nas dostępne po integracji.
Spotkanie zorganizowały dwa stowarzyszenia: Odnowy Obszarów Wiejskich Wieś i Europa oraz Francja-Polska dla Europy, w ścisłej współpracy z Biurem Integracji Europejskiej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego.