dnikukurydzy_210818

Polska żywność podbije unijne rynki?

2 kwietnia 2004

Polskie grzyby, ogórki kiszone, kiełbasa, zamiast francuskich żabich udek, włoskiego spaghetti czy niemieckiej golonki? Czemu nie. Nasza żywność może podbić europejskie rynki - przepowiadają fachowcy. Potwierdzają to dane z poprzedniego roku: eksport polskiej żywności do UE wzrósł o 44 %.

W pierwszych latach po przystąpieniu do Unii Europejskiej polski eksport żywności podwoi się – uważają specjaliści m.in. Komisji Europejskiej. Ich zdaniem będzie to efekt zniesienia po 1 maja ceł, cen minimalnych, kontyngentów i innych barier handlowych. Polskie towary mają spore szanse podbić europejskie rynki. To, co je wyróżnia, to szczególne walory smakowe i zdrowotne, oryginalna receptura - wymieniają organizatorzy programu "Polska dobra żywność".


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę