aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rolnictwo UE a bezpieczeństwo żywnościowe

20 marca 2009
Komisja ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Parlamentu Europejskiego (ang. Committee on Agriculture and Rural Development) wezwała do podjęcia "natychmiastowych i regularnych działań" dla zapewnienia światowego bezpieczeństwa żywnościowego. Komisja wyraziła nadzieję, że wsparcie wielkości 1 miliarda euro, które Unia Europejska zdecydowała się przekazać krajom rozwijającym się, powinno zostać połączone z nowymi inwestycjami w sektorze rolnictwa oraz, że powinny zostać wprowadzone wszelkie mechanizmy, które zagwarantują dostępność wystarczającego zapasu żywności na świecie.

Na przestrzeni dwóch lat ceny żywności na świecie wzrosły średnio o ponad 80%, podczas gdy zapasy zbożowe zmniejszyły się w 2008 r. do niepokojącego, historycznie niskiego poziomu umożliwiającego jedynie 40 dni dostaw - na co wskazał raport eurodeputowanej Maired McGuinness (EPP-ED, IE), przyjęty jednogłośnie z kilkoma poprawkami przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Zgodnie z szacunkami Banku Światowego, ponad 860 milionów ludzi na świecie dotkniętych jest głodem, a w perspektywie obecnego kryzysu liczba ta może wzrosnąć o kolejnych 100 milionów. Ceny produktów zmniejszyły się do poziomu z 2006 r. ale Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) oraz Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (ang. Organization for Economic Co-operation and Development - OECD) obawiają się, że ceny mogą ulec jeszcze większym wahaniom oraz, że zapotrzebowanie na żywność do 2050 r. może się podwoić.

1.Zapewnienie odpowiednich zapasów światowych...
Wśród wielu kwestii poruszonych w raporcie Komisja Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich zaproponowała i wezwała do wprowadzenia instrumentów zapobiegających dramatycznemu i wyniszczającemu wahaniu cen.
Raport wskazał również, że Unia Europejska powinna podjąć inicjatywę utworzenia wymogu inwentaryzacji żywności światowej oraz wprowadzenia obligatoryjnych programów tworzenia zapasów żywności na skalę światową. Programy takie, zapewniłyby dostępność pożywienia oraz lepszy system magazynowania kluczowych składników produkcyjnych (protein, nawozów, ziaren, pestycydów) w krajach rozwijających się, zwłaszcza przez zaangażowanie do współpracy podmiotów sektora prywatnego w tym rolników.
Posłowie do Parlamentu Europejskiego wezwali również do globalnego oszacowania wpływu zwiększającej się produkcji biopaliw na ceny produktów. Europarlamentrzyści położyli nacisk na potrzebę zawarcia międzynarodowych i regionalnych umów zapewniających, że uprawa roślin energetycznych nie zachwieje bezpieczeństwem żywnościowym oraz ponaglili Unię Europejską by zwiększyła zaangażowanie w udzielaniu priorytetów produkcji biopaliw drugiej generacji, która nie konkuruje z produkcją żywności.

2.UE zorientowana na rolnictwo...
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich wyraziła ubolewanie nad zredukowaniem ilości wsparcia przeznaczanego dla sektora rolnictwa, które w 1980 r. wynosiło 17% a w 2006 r. już tylko 3% i ponagliła Komisję Europejską do przekierowania finansowego wsparcia z Unii Europejskiej - włączając to z Europejskiego Funduszu Rozwoju (ang. European Development Fund - EDF) - w stronę rozwoju rolnictwa, a także do zrobienia wszystkiego, co tylko jest w mocy Komisji, by wyegzekwować obietnicę rządów państw - beneficjentów o przekazaniu rolnictwu 10% z ich narodowych budżetów. W raporcie Komisji Rolnictwa przedstawiono również pomysł ułatwienia przyznawania rolnikom z małym obszarem ziemi mikro - kredytów, podkreślając rolę jaką mogą odegrać dla zwiększenia produkcji i lokalnego bezpieczeństwa żywnościowego.
Dla uzupełnienia innych środków z funduszy Unii Europejskiej przeznaczanych na rozwój, Komisja wezwała do stworzenia stabilnego funduszu bezpieczeństwa żywnościowego, wspierającego najbiedniejsze narody na świecie. Fundusz taki miałby powstać w ramach środków z Działu 4 budżetu Unii Europejskiej - "UE na arenie międzynarodowej".

3.CAP, zmiany klimatyczne, kryzys finansowy i europejskie badania...
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich wyraziła przekonanie, że Wspólna Polityka Rolna (ang. Common Agricultural Policy - CAP) musi pozostać podstawą polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego tak teraz jak i po 2013 r. oraz, że stanowisko to powinno być dalej rozwijane, w szerszym zakresie niż to przewidziano w ramach przeglądu Wspólnej Polityki Rolnej (the Health Check). Raport Komisji zawiera również wezwanie UE do utrzymania wydatków na rolnictwo na stabilnym i niezmiennym poziomie, co zagwarantuje sprawiedliwy dochód rolnikom oraz efektywny zapobiegawczy środek polityczny chroniący producentów przed wielkimi wahaniami cen.
Posłowie do Parlamentu Europejskiego napomnieli również Komisję Europejską by zwróciła uwagę na inicjatywy łagodzące skutki zmian klimatycznych w sektorze rolnictwa oraz by dostarczyła środki, które zapewnią, że inicjatywy te nie wpłyną na zmniejszenie produkcji gospodarstw rolnych w UE.
Raport wskazuje również na potrzebę oceny wpływu na bezpieczeństwo żywnościowe proponowanych przez UE przepisów prawnych dotyczących środków ochrony roślin oraz przeprowadzenia analizy efektów światowego kryzysu finansowego w sektorze rolnictwa. Ostatecznie Komisja Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich wezwała także do wdrożenia programów trwałych badań i rozwoju w sektorze rolnictwa.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę