dnikukurydzy_210818

Szynka dla Europejczyka

11 stycznia 2005

Przetwórnie mięsa w powiecie dostosowały się do unijnych standardów. Tylko smakosze przetworów z mleka musieli zrezygnować z oferty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Aleksandrowie Kuj.

Mleczarze sami dwa lata temu podjęli decyzję, że rezygnują z przetwórstwa mleka i zajmą się jego skupem oraz handlem. Tak też się stało. Natomiast przetwórcy mięsa (w tym drobiowego) podjęli finansowy i organizacyjny trud dostosowania się do unijnych wymogów. - Żaden z naszych ośmiu zakładów przetwórstwa mięsa nie korzysta z wydłużonego terminu dostosowania.- mówi lek. wet. Iwona Suchniak, z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Aleksandrowie Kuj. - Dwa zakłady wystąpiły do ministra rolnictwa o przedłużenie terminu do dwunastu miesięcy. Pozostałe w dniu wejścia do Unii były gotowe zmierzyć się z unijnymi przetwórcami.

W powiecie są tylko małe (poniżej 50 pracowników) zakłady przetwórnie mięsa. Takim łatwiej było uzyskać standardy unijne, choć był to proces kosztowny. Na szczęście żaden przetwórca czy właściciel ubojni nie musiał z powodu integracji zamykać swojej firmy.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę