W czwartek Unia Europejska dała zielone światło 10 krajom akcesyjnym i mogą one sprzedawać swoje produkty żywnościowe na terenie całej UE. Zlikwidowano tym samym obawy, że nowi członkowie będą pozbawieni dostępu do lukratywnego rynku.
"Nowe kraje członkowskie dokonały w ostatnich miesiącach wielkiego postępu jeśli chodzi o dostosowanie swojego prawa (...) i zakładów produkcyjnych" - powiedział David Byrne, unijny komisarz ds. zdrowia i ochrony konsumentów.
"To wielkie osiągnięcie, biorąc pod uwagę, jak restrykcyjne są wymagania UE. Nowe kraje członkowskie muszą jednak nadal ciężko pracować nad implementacją tych zasad" - dodał.
Komisja Europejska przyznała okresy przejściowe dla około 1.000 przedsiębiorstw, czyli około ośmiu procentom wszystkich producentów żywności w nowych krajach członkowskich. Będą one miały więcej czasu na przystosowanie się do unijnych standardów, ale w zamian nie będą mogły sprzedawać swoich produktów poza własnym krajem.