Liczba ostrzeżeń w ramach europejskiego systemu RASFF wzrosła - ogłosiła Komisja Europejska, przedstawiając raport roczny RASFF. RASFF to europejski system szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych.
Komisarz do spraw zdrowia, Androulla Vassiliou, przedstawiła raport roczny RASFF. Vassiliou podkreśliła, iż wzrost liczby ostrzeżeń o niebezpiecznych produktach żywnościowych nie oznacza, że mamy do czynienia z coraz mniej bezpieczną żywnością. Według unijnej komisarz, wynika to z rosnącej efektywności systemu. Najwięcej ostrzeżeń dotyczyło ryb (21%), mięsa (13%) oraz warzyw i owoców (12%).
RASFF pozwala na szybką i efektywną wymianę informacji między państwami członkowskimi w przypadku wykrycia niebezpiecznych substancji w produktach żywnościowych. Oprócz państw UE, uczestniczą w nim także Norwegia, Islandia i Lichtenstein. System pozwala także na zatrzymanie na unijnych granicach niebezpiecznych produktów z państw trzecich.
Komisja Europejska podjęła również działania w promowaniu podobnych systemów w innych państwach, przeprowadzając szkolenia i udzielając finansowego wsparcia.