dnikukurydzy_210818

Wiadomość

24 lipca 2008

Liczba ostrzeżeń w ramach europejskiego systemu RASFF wzrosła - ogłosiła Komisja Europejska, przedstawiając raport roczny RASFF. RASFF to europejski system szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych.

Komisarz do spraw zdrowia, Androulla Vassiliou, przedstawiła raport roczny RASFF. Vassiliou podkreśliła, iż wzrost liczby ostrzeżeń o niebezpiecznych produktach żywnościowych nie oznacza, że mamy do czynienia z coraz mniej bezpieczną żywnością. Według unijnej komisarz, wynika to z rosnącej efektywności systemu. Najwięcej ostrzeżeń dotyczyło ryb (21%), mięsa (13%) oraz warzyw i owoców (12%).

RASFF pozwala na szybką i efektywną wymianę informacji między państwami członkowskimi w przypadku wykrycia niebezpiecznych substancji w produktach żywnościowych. Oprócz państw UE, uczestniczą w nim także Norwegia, Islandia i Lichtenstein. System pozwala także na zatrzymanie na unijnych granicach niebezpiecznych produktów z państw trzecich.

Komisja Europejska podjęła również działania w promowaniu podobnych systemów w innych państwach, przeprowadzając szkolenia i udzielając finansowego wsparcia. 


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę