Wiadomość

22 grudnia 2015

EUROPEJSKI PLAN DZIAŁANIA dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa to zbiór 21 inicjatyw, mających na celu rozwój rynku żywności ekologicznej oraz poprawę standardów.

21 inicjatyw to:
1) Kampania informacyjno-promocyjna
2) Internetowa baza norm prywatnych i krajowych w zestawieniu z normami wspólnotowymi
3) Ulepszenie gromadzenia danych statystycznych
4) Umożliwienie wsparcia krajowego dla sektora owoców i warzyw
5) Utworzenie bazy środków do celów marketingowych
6) pełne wykorzystanie przez państwa członkowskie, w ramach swoich programów rozwoju wsi, dostępnych instrumentów wspierania rolnictwa ekologicznego, na przykład poprzez rozwój narodowych i regionalnych Planów Działań,
7) Wzmocnienie badań w zakresie rolnictwa ekologicznego i ekologicznych metod produkcji
8) Zdefiniowanie podstawowych zasad rolnictwa ekologicznego
9) Zapewnienie integralności rolnictwa ekologicznego poprzez wzmacnianie norm i zachowywanie przewidzianych terminów zamknięcia okresów przejściowych.
10)Harmonizacja norm
11)Stworzenie niezależnego zespołu ekspertów doradztwa technicznego
12)Wyjaśnienie kwestii GMO w kontekście rolnictwa ekologicznego
13)Poprawa działania jednostek kontolujących i władz
14)Wypracowanie metod badawczych i analitycznych, które mogą być wykorzystane w rolncitwie ekologicznym
15)Zbadanie możliwości wykorzystania systemu identyfikacji działek rolnych ustanowionego na rzecz WPR, celem lokalizacji i monitoringu ziemi uprawianej ekologicznie.
16)Zapewnienie lepszej koordynacji pomiędzy jednostkami kontrolującymi
17)Opracowanie specjalistycznego systemu akredytacji jednostek kontrolujących
18)Publikacja corocznych raportów z działania krajowych jednostek kontrolujących
19)Działania zmierzające do włączenia na listę ekwiwalencji krajów trzecich
20)Systematyczne porównania pomiędzy wspólnotowymi normami w zakresie rolnictwa ekologicznego, wytycznymi Codex Alimentarius, oraz normami Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego
21)Wzmocnienie uznawania norm UE w zakresie rolnictwa ekologicznego i systemów kontroli w krajach trzecich, poprzez uzyskanie od Rady mandatu negocjacyjnego.

Zadaniem Planu jest realizacja takich działań, jak poprawa informacji na temat rolnictwa ekologicznego, uproszczenie pomocy publicznej w ramach rozwoju terenów wiejskich, poprawa standardów produkcji, czy też wsparcie badań w tym zakresie. Jest to wynik gwałtownego wzrostu liczby rolników produkujących ekologiczną żywność oraz zdecydowanych oczekiwań konsumentów w ostatnich kilku latach.

 


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę