aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wykaz norm dla owoców i warzyw

19 czerwca 2002

W tabeli poniżej zestawiono normy zawierające szczegółowe wymagania dla owoców i warzyw (z numerami rozporządzenia Komisji i dziennika urzędowego Unii Europejskiej, w którym je ogłoszono).

OWOCE

Rozporządzenie Komisji

Brzoskwinie 1107 / 91 - OJ L110 z 1.05.91 r
Cytrusy 920 / 89 OJ L97 z 11.04.89 r
Jabłka i gruszki 920 / 89 OJ L97 z 11.04.89 r. zał. II z ostatnią zmianą według 3185 / 92 - OJ L317 z 31.10.92 r.
Kiwi 410 / 90 - OJ L43 z 17.02.90 r. ze zmianą według 305 / 92 - OJ L z 8.02.92 r.
Morele 1108 / 91 - OJ L110 z 1.05.91 r.
Śliwki 1591 / 87 – OJ L146 z 6.06.87 r.
Truskawki 899 / 87 - OJ L88 z 31.03.87 r., zał. II ze zmianą według 1435 / 91 - OJ L137 z 31.05.91.r.
Winogrona 1730 / 87 - OJ L163 z 23.06.87 r. z ostatnią zmianą według 1675 / 92 - OJ L176 z 30.06.92 r.
Czereśnie i wiśnie 899 / 87 OJ L88 z 31.03.87 r.

WARZYWA

Bakłażany 1292 - OJ L129 z 15.05.81 r., zał. I
Brukselka 1581 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. I
Cebula 2213 / 83 - OJ L213 z 4.08.83 r., zał. I ze zmianą według 1654 / 87 - OJ L153 z 13.06.87 r.
Cukinia 1292 / 81 - OJ L129 z 15.05.81 r., zał. II
Cykoria 2213 / 83 - OJ L213 z 4.08.83 r., zał. II z ostatnią zmianą według 1872 / 91 - OJ L168 z 29.06.91 r.
Czosnek 10 / 65 - OJ L z 26.01.65 r., ze zmianą według 918 / 78 - OJ L119 z 3.05.78 r.
Fasola szparagowa 58 / 62 - OJ L z 15.06.62 r., zał. I / 4
Groch strączkowy 58 / 62 - OJ L z 15.06.62 r., zał. I / 3
Kalafior 23 / 62 - OJ L z 4.04.62 r. ze zmianą według 211 / 66 - OJ z 20.12.66 r.
Kapusta 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. I
Karczochy 58 / 62 - OJ z 7.07.62 r., zał. I / 6
Marchew 920 / 89 - OJ L z 11.04.89 r., zał. I ze zmianą według 293 / 92 - OJ L31 z 7.02.92 r.
Ogórki 1677 / 88 - OJ L150 z 16.06.88 r.
Papryka 79 / 88 OJ L10 z 14.01.88 r., zał. I ze zmianą według 1967 / 90 - OJ L178 z 11.07.90 r.
Pomidory 778 / 83 - OJ L86 z 31.03.83 r., z ostatnią zmianą według 1657 / 92 - OJ L172 z 27.06.92 r.
Pory 1076 / 89 - OJ L114 z 27.04.89 r.
Sałaty i endywie 79 / 88 - OJ L10 z 14.01.88 r., zał. I
Selery liściowe 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. II
Szparagi 454 / 87 - OJ L52 z 27.02.92 r.
Szparagi 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. II


Wszystkie wymienione w tabeli normy jakościowe zawierają wymagania dla owoców i warzyw dostarczanych konsumentowi w stanie świeżym (nie mają zastosowania dla produktów przeznaczonych dla przetwórstwa).
Postanowienia norm zawierają:

  • minimalne wymagania jakościowe dotyczące wyglądu zewnętrznego i jego klasyfikację,
  • minimalną wielkość produktu w obrębie klas,
  • tolerancje jakości i wielkości produktu zaszeregowanego do danej klasy,
  • wymagania dotyczące jednorodności produktu,
  • wymagania dotyczące opakowania i oznakowania.

 

Źródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę