informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

VI edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych

20 listopada 2015
W dniu 17 listopada bieżącego roku Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu zorganizowały VI edycję Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Konkurs odbywał się pod hasłem „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”.

Celem Konkursu jest promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, pogłębienie ich wiedzy na temat produktów regionalnych, zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywne branie udziału w życiu środowiska kulinarnego. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół średnich o profilu gastronomicznym. Ich zadanie polegało na przygotowaniu przystawki i dania głównego. Produktem głównym do ich przygotowania był: pstrąg kłodzki i perliczka. O regionalnym charakterze potraw sporządzonych przez młodych kucharzy decydowały również dodatki – produkty tradycyjne pochodzące z Dolnego Śląska. Łącznie do konkursu zgłosiło się sześć drużyn.

Po zakończeniu zmagań konkursowych nastąpił finał VI Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Podczas uroczystej gali zaproszeni goście, opiekunowie oraz uczniowie mogli podziwiać przygotowane konkursowe potrawy. Ogłoszenia wyników dokonała dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu pani Małgorzata Frydel, następnie nastąpiło wręczenie zwycięzcom nagród przekazanych przez Agencję Rynku Rolnego.

Jak podkreśliła dyrektor ZSG we Wrocławiu – „w tej rywalizacji nie było przegranych. Słowa uznania należą się wszystkim uczestnikom konkursu. Wszyscy, bowiem wykazali się prawdziwym kunsztem kulinarnym”.

I miejsce w konkursie zajęli Klaudia Nowak i Szymon Jakubasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu za roladkę z pstrąga z łososiem i sosem kaparowo – winnym oraz perliczkę i jęczmienne kaszotto z aromatem sosny.

Laureatom i wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę