aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Żyj zdrowo – daruj życie

4 listopada 2015
29 października 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnym w Sierakowicach odbył się konkurs „Żyj zdrowo-daruj życie”, adresowany głównie do uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Organizatorami konkursu byli: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, Centrum Inicjatyw Edukacyjnych w Kartuzach, Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby oraz Agencja Rynku Rolnego - Odział Terenowy w Gdyni.

Podstawowym celem konkursu było propagowanie zdrowego stylu życia, wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozbudzenie zainteresowania zaletami odżywczymi ryb, mięs i ziół naturalnych, oraz kształtowanie nawyków estetycznego przygotowania posiłków.

W konkursie uczestniczyli uczniowie wraz z opiekunami z siedmiu pomorskich szkół:

  •     ZSP z Przodkowa z panią Anną Wydrowską,
  •     ZSP z Somonina z panią Hanną Penkowską,
  •     ZSZiO z Kartuz,
  •     Gimnazjum z Sierakowic z panią Wiolettą Kuchtą,
  •     Gimnazjum z Kamienicy Królewskiej z panią Eweliną Wejer,
  •     Gimnazjum z Tuchlina z panią Danutą Dawidowską,
  •     Gimnazjum z Gowidlina z panią Adelą Wenta.

Nad przebiegiem i poprawnością merytoryczną konkursu czuwało jury w składzie:

  •     Maria Karolak - pełnomocnik Wójta do spraw uzależnień,
  •     Ewelina Lila - dyrektor Lokalnej Grupy Rybackiej ,,Kaszuby'',
  •     Sylwia Pobłocka - instruktorka sportowa,
  •     Elżbieta Popiel - Nadleśniczy Nadleśnictwa Cewice,
  •     Zbigniew Welter - reprezentant Agencji Rynku Rolnego.

Zadaniem uczestników konkursu było utworzenie hasła zachęcającego do spożywania mięs i ryb, przygotowanie propozycji drugiego śniadania z uwzględnieniem celowości wybranych przez siebie produktów, wykazanie się wiedzą na temat zasad zdrowego stylu życia. Zespoły przygotowały również charakterystykę ziół dziko rosnących w języku niemieckim i angielskim w towarzyszącym quizie językowym.

Podczas trwania konkursu  uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych serwowali zdrowe i smakowite przekąski własnej produkcji, miedzy innymi: owsiankę marchwiową, pastę z ciecierzycy z pietruszką, zupę krem z dyni oraz sok z mięty i pokrzywy. Na zakończenie przeprowadzono rozgrzewkę z układem ćwiczeń przy muzyce. Krótka sportowa pauza została uatrakcyjniona Zumbą poprowadzoną przez panią Sylwię Pobłocką instruktor sportową.

Po podsumowaniu wszystkich wyników jury ogłosiło werdykt, który brzmiał następująco:

I miejsce - ZSZiO w Kartuzach

II miejsce - Gimnazjum w Sierakowicach

III miejsce - ZSP w Somoninie

Niespodzianką dla uczestników konkursu było wręczenie nagrody specjalnej, która ufundowana została przez Odział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni. Nagrodę za szczególne zaangażowanie, kreatywność i pomysłowość podczas wykonywania zadań konkursowych otrzymała uczennica Gimnazjum w Sierakowicach Zosia Kobiela.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę