Centralny Inspektorat Standaryzacji jest państwową jednostką organizacyjną podległą ministrowi rolnictwa i rozwoju wsi, funkcjonuje na podstawie ustawy z 12 września 1996 r. o państwowym
Współpraca z zagranicą I. Prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO Punkt Kontaktowy jest łącznikiem i głównym miejscem koordynacji prac
W ramach procesu dostosowawczego do systemu kontroli żywności w Unii Europejskiej oraz przepisów tam obowiązujących Centralny Inspektorat Standaryzacji realizuje od wielu lat
Współpraca z Unią Europejską Prowadzenie zbioru przepisów UE w zakresie wymagań jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych: przegląd Official Journal of the European
Nadzór standaryzacyjny Centralny Inspektorat Standaryzacji sprawuje państwowy nadzór standaryzacyjny towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą. Celem tego nadzoru jest
Akredytacja laboratoriów CIS Zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej działające w ramach urzędowej kontroli żywności laboratoria powinny być jednostkami akredytowanymi (Dyrektywa Rady
z dnia 24 października 2001 r. w sprawie wysokości składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie w I kwartale 2002 r. (M.P. z dnia 13 listopada 2001 r.) Na podstawie art. 8
Dr inż. Elżbieta Wojciechowska-LipkaBroker ubezpieczeniowy Materiał z konferencji nt. Powszechne ubezpieczenie od klęsk żywiołowych szansą polskiej wsi, która odbyła się 28 sierpnia 2001 r. w
Historia CIS sięga jeszcze czasów przedwojennych. W latach 30. przy Polskim Związku Eksporterów Bekonu i Artykułów Zwierzęcych został powołany Inspektorat Standaryzacji. Głównym
Aktynobacyloza Babeszjoza Białaczka epizootyczna Biegunki nowo narodzonych cieląt Brodawczakowatość Bruceloza Chlamydioza Choroba Aujeszkyego Choroba Johnego