aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Świętokrzyskie: w gminie Bieliny nadal zbierają truskawki

Jeszcze do połowy przyszłego tygodnia w gminie Bieliny (Świętokrzyskie) potrwa sezon zbioru truskawek. W ocenie plantatorów jakość tegorocznych plonów w regionalnym zagłębiu produkcji tych owoców jest dobra. Niska jednak jest cena ich skupu.

9 lipca 2015

Unijny rynek soków i nektarów owocowych

W najnowszym raporcie European Fruit Juice Association opublikowano dane dotyczące unijnej konsumpcji soków i nektarów owocowych. Według najnowszych danych za rok 2014 łączne spożycie we wszystkich krajach UE 28 to 9,702 mln litrów – to o 3,3% ...

9 lipca 2015

Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa

Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa na Polach Doświadczalnych upraw warzywnych, który odbędzie się 23 lipca 2015 roku. Celem spotkania jest prezentacja i popularyzacja doświadczeń prowadzonych na Polach Doświadczalnych i ...

9 lipca 2015

Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła

Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28”.

9 lipca 2015

Wapnowanie to nie tylko regulacja pH. Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało

W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie ...

8 lipca 2015

Eksportujemy coraz więcej mięsa, a coraz mniej owoców i warzyw

W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw.

7 lipca 2015

Akademia Warzywnicza

Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych ...

7 lipca 2015

Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez ...

7 lipca 2015

Polski rynek świeżych warzyw i owoców wart rocznie prawie 10,9 mld zł

Warszawa, 6 lipca 2015 r. – Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, że w okresie ostatnich 12 miesięcy polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup świeżych warzyw i owoców prawie 10,9 mld zł. W porównaniu do poprzedniego ...

7 lipca 2015

Producenci apelują o właściwe przechowywanie i dystrybuowanie żywności

Bezpieczeństwo żywności i jej konsumentów zależy również od jej właściwego magazynowania, ekspozycji i dystrybucji – przekonuje Polska Federacja Producentów Żywności, która wspólnie z Państwową Inspekcją Sanitarną będzie edukować w tym zakresie ...

6 lipca 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę