dnikukurydzy_210818
Bayer_Tilmor_260918

Brakuje żywca

10 lipca 2003

Kolejny szok! Jeszcze miesiąc temu eksperci zapewniali, że mamy “świńską górkę”. Teraz zakłady mięsne nie mogą zdobyć żywca.

Uruchomienie zapasów Agencji nic tu nie zmienia – mówią eksperci. Po pierwsze – wystawione ilości towaru są zbyt małe, cena za wysoka, a popyt – owszem jest, ale na mięso świeże. Aby tylko zdobyć surowiec – zakłady mięsne przyjmują do uboju coraz lżejsze zwierzęta. Hodowcom, którzy mają po kilka sztuk, nikt nie zaoferuje więcej niż 3,30 zł/kg – mówią przetwórcy. Ale kto ma do sprzedaży 200 – 300 świń – sam dyktuje warunki.

 

Żywiec wieprzowy Ceny skupu w zł/kg
woj. mazowieckie 3,10-3,60
woj. małopolskie 3,40-3,50
woj. łódzkie 3,30-3,70
woj. wielkopolskie 3,40-3,70


POWIĄZANE

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w piątek w ministerstwie rolnictwa ...

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę