aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Broszura informacyjna

13 kwietnia 2004

Zasady przywozu

Pozwolenia są wymagane w ramach przywozu niepreferencyjnego powyżej ilości minimalnych, tj. 5 szt. zwierząt lub 100 kg mięsa.

Składanie wniosków o pozwolenia

Przedsiębiorcy ubiegający się o pozwolenia na przywóz mogą składać w ARR wnioski o pozwolenie od poniedziałku do piątku do godz. 13.00. Wnioski złożone po godz. 13.00 uznaje się za złożone następnego dnia roboczego.

Zabezpieczenie

Wysokość stawki zabezpieczenia wynosi 1 €/1 szt. żywych zwierząt lub 7 €/100 kg mięsa.

Wydawanie pozwoleń

Pozwolenia na przywóz są wystawiane przez ARR piątego dnia roboczego po dniu, w którym złożono wniosek o pozwolenie. Termin ważności pozwolenia wynosi 3 miesiące od daty wydania.

Prawa wynikające z posiadanego pozwolenia mogą być przenoszone na innego przedsiębiorcę.

Rozliczanie pozwoleń

W okresie ważności pozwolenia przedsiębiorca dokonuje przywozu ilości w nim określonych. Następnie zobowiązany jest zwrócić pozwolenie do ARR w okresie dwóch miesięcy od końca terminu jego ważności. W przypadku przekroczenia tego terminu kwota zabezpieczenia ulega częściowemu lub całkowitemu przepadkowi.

Rynek baraniny i koziny nie jest objęty systemem wydawania pozwoleń na wywóz. Na rynku tym nie funkcjonują również refundacje wywozowe.


Wybrane akty prawne UE obowiązujące na rynku baraniny i koziny:

1. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1439/95 z dnia 26 czerwca 1995 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 3013/89 w odniesieniu do przywozu i wywozu produktów sektora mięsa baraniego i koziego.


POWIĄZANE

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...

Nowym członkiem Stowarzyszenia została spółkaLorenzPolska-wiodący producent euro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę