Biometan
a_bio-expo_ptak_750śniadanie_750

Ceny - Mięso

28 lutego 2007

Zdecydowanie łatwiej kupić niż sprzedać – tak wygląda teraz rynek mięsa. Firmy organizują promocje żeby pozbyć się dużych ilości szynek, łopatek czy schabów. W magazynach zalegają też najtańsze surowce, takie jak nogi, głowy, skórki.

Ich mrożenie ze względu na cenę sprzedaży jest wyjątkowo nieopłacalne. Są tak tanie, że już niżej zejść z ceny nie można a i tak trudno o kupców – komentują maklerzy.

Sytuacji na krajowym rynku nie ułatwia import. Wchodzi sporo konkurencyjnych towarów. Dużym powodzeniem cieszą się tzw. przodki wieprzowe, które firmy wybierają kosztem polskich półtusz. Nawet o złotówkę taniej można kupić schab sprowadzany z Europy Zachodniej. Kilogram kosztuje od 13 złotych 20 groszy do 14.

MIĘSA DROBNE zł/kg
klasa I 9,30 – 11,90
klasa II 50/50 2,30 – 3,80
klasa II 60/40 3,20 – 5,00
klasa III 6,90 – 8,50

Coraz większym problemem przetwórców stają się także mięsa produkcyjne. Szczególnie duże ilości zgromadzono mięs drobnych II klasy. Sytuację może dopiero rozładować okres przedświąteczny - ocenia Ireneusz Grzeszczyk łódzki makler.


POWIĄZANE

Najnowszy, czerwcowy raport FAS USDA przedstawil dla amerykańskich eksporterów p...

ZZR "KORONA" w woim ostatnim komunikacie poinformował, że wczoraj, 13.06 Rada Mi...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)śniadanie_750_2
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę