Ceny - Mięso

24 kwietnia 2008
Sprzedałaby się każda ilość, ale towaru brak. Mniejsze pogłowie tuczników i w związku z tym mniejsze rozbiory, nie pozwalają na zrobienie większych zakupów. Głowy, nogi czy skórki są więc teraz na wagę złota. A ceny już od ponad miesiąca nieustannie pną się w górę. Kilogram głów wieprzowych kosztuje teraz około złotego 30 groszy. To wzrost o ponad 50 groszy. Podobnie jest z nogami i skórkami.

Coraz większy jest popyt także na tłuszcze. I na tym właściwie handel się kończy. W chłodniach wciąż zalegają stosy mrożonych schabów, karkówki i szynki. Odkładają się też coraz większe ilości mięs drobnych.

Choć przed nami długi, majowy weekend, na giełdach towarowych wciąż nie widać ożywienia. Pojawia się za to coraz więcej towaru z importu. Jak mówią maklerzy – europejskie mięso zaczyna już przebijać krajowe oferty.

To głównie dlatego, że można kupić duże partie chłodzonego, a nie tylko mrożonego – tak jak dzieje się to w przypadku naszego - towaru. Dodatkowym atutem są bardzo przystępne ceny – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.

  ŚREDNIE CENY MIĘSA Z IMPORTU  zł/kg
boczek (Dania)               6,45
szynka (Dania)               6,60
karkówka b/k (Hiszpania)     9,60
schab b/k (Hiszpania)       13,70


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę