Agrolok_280518

Ceny - Mięso

21 grudnia 2015
Po kilku dniach przyzwyczajania się do nowych, wyższych cen, znowu rośnie zainteresowanie zakupem skórek i tłuszczy. A stawki coraz wyższe. Skórki w ciągu tygodnia zdrożały średnio o 20 groszy za kilogram. Teraz ceny transakcyjne wynoszą około złotego 90 groszy. To wynik eksportu, nie tylko na Ukrainę ale i na zachód Europy.

Tłuszcze trudno już kupić poniżej 3 złotych za kilogram. A niektórzy żądają nawet powyżej 3,5 złotego. Towaru zaczyna brakować. Pojawiają się więc oferty z importu, głównie z Unii Europejskiej. Drogie są także głowy wieprzowe. Nigdy jeszcze o tej porze roku nie było aż tak wysokich cen. Świeże kosztują od półtora złotego do blisko 2 złotych za kilogram. Takie stawki napędziła wysyłka tego towaru do Wietnamu, Chin i Afryki – komentuje Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi.

Podwyżki nie ominęły też mięs drobnych. Firmy wykorzystują własny surowiec i rozprowadzają go same między sobą. W ofertach giełd towarowych pojawiła się popularna „dwójka” z Hiszpanii, ale mimo niższych cen od krajowej, popytu na nią nie ma.

MIĘSA DROBNE
Klasa II             zł/kg              
polskie
50/50   4,50 – 4,60
60/40   5,00 – 5,20

hiszpańskie
50/50   4,20 – 4,30
60/40   4,60 – 4,80


POWIĄZANE

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w piątek w ministerstwie rolnictwa ...

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę