Ceny - Wieprzowina

10 października 2007
Ceny mięsa lecą w dół, ale o chętnych do zakupu wciąż trudno. I mimo nieustannych przecen oczekiwania potencjalnych kupców są bardzo dalekie od tego, co widnieje w ofertach sprzedaży.

Na pośredników nie ma już miejsca. Mamy do czynienia z dość paranoiczną sytuacją – komentują maklerzy. Obecne ceny sprzedaży pełnych półtusz chłodzonych w klasie E nie przekraczają 5 złotych 70 groszy za kilogram.

Ale jeśli znajdzie się klient, można próbować negocjować jeszcze w dół. Tymczasem podgardla kosztują już ponad 3 złote. To zbyt wielka dysproporcja, aby można było mówić o handlu. Jedyne co teraz dobrze się sprzedaje to tłuszcze i słonina. Tu dla odmiany ceny pną się w górę, ale coraz trudniej o towar. Tłuszcze podrożały nawet o 30 groszy za kilogram.

NAJCZĘSTSZE CENY SPRZEDAŻY  zł/kg

Schab    14,30 – 14,40
Karkówka  6,80 –  6,90
Łopatka   5,10 –  5,20

Taka sytuacja to efekt tego, że zakłady mięsne ograniczają rozbiory. Wolą kupić jednolitą partię mięsa z importu, bo to jest teraz bardziej opłacalne. Stąd sporo ofert najlepszych elementów w dobrych cenach.


POWIĄZANE

Sokołów S.A. sfinalizował kolejną inwestycję, której celem jest minimalizacja wp...

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę