dnikukurydzy_210818
Bayer_Tilmor_260918

Ceny - Wieprzowina

9 lipca 2008
Na rynku wieprzowiny zawirowania. Tym razem na korzyść sprzedających. Po kilku tygodniach spadków cen i narzekań, przyszedł czas na zwyżki w cennikach i zwiększone zakupy.

Firmy przetwórcze wykorzystały już sporą część zapasów do produkcji i teraz szukają dużych ilości świeżego surowca. Ale jego podaż jest zdecydowanie mniejsza niż potrzeby rynku. To główny powód, dla którego od wczoraj w górę pną się ceny zarówno elementów wieprzowych, jak i samych półtusz. Kilogram krajowych półtusz w klasie E kosztuje 6 i pół złotego, towar belgijski jest o 40 groszy droższy. Według handlowców co najmniej do końca przyszłego tygodnia ceny będą rosły.

Od poniedziałku najbardziej zdrożały elementy poszukiwane przez większość przetwórców. Za kilogram łopatki kupujący płacą już 5 złotych 70 groszy, ponad 7 i pół złotego za kilogram karkówki. Duże zainteresowanie odbija się też na cenie wieprzowych przodków.

Elementy wieprzowe
giełdy towarowe        zł/kg
ceny transakcyjne        
łopatka z kością       5,60 – 5,70
karkówka z kością    7,60 – 7,70
przodki           6,10 – 6,20



POWIĄZANE

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w piątek w ministerstwie rolnictwa ...

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę