Ceny - Wieprzowina

23 października 2008
To nie chwilowy przestój w handlu, ani nawet nie stagnacja, to już zupełnie martwy sezon – tak sytuację na rynku wieprzowiny podsumowują maklerzy. I dodają, że źle już było na początku miesiąca, ale teraz to prawdziwa handlowa pustynia. W najgorszej sytuacji są importerzy. To właśnie ich, obecny mocny kurs europejskiej waluty i kolejne podwyżki cen wieprzowiny w Europie, dotknęły najbardziej. Sprowadzanie towaru kompletnie przestało się opłacać. Owszem, mówią, że mogą drogo kupić, ale pod warunkiem, że będą mogli drogo sprzedać. A to przynajmniej na razie tylko pobożne życzenia.

Nasycenie wieprzowiną widoczne w zakładach mięsnych raczej nikogo nie skłoni do płacenia wyższych stawek. Potencjalni zainteresowani kupnem owszem są, ale ich oczekiwania względem cen są nawet o 50 – 60 groszy za kilogram niższe niż obecnie proponowane stawki.

Wieprzowina
giełdy towarowe   
oferty sprzedaży      zł/kg        
mięsa drobne
klasa I        8,90 – 11,40
klasa II        4,00 – 8,60
półtusze
klasa E i U    6,00 – 6,85
klasa R        5,90 – 6,40

A kolejne podwyżki elementów wieprzowych witane są brakiem transakcji. Krajowi producenci wieprzowiny też nie mają wesoło. Mniejszy popyt wśród konsumentów, drogie elementy i zdecydowanie większe zapasy chłodzonego mięsa w zakładach, skutecznie ograniczają produkcję.

Wieprzowina
giełdy towarowe
oferty sprzedaży              zł/kg
skórki wieprzowe    1,45 – 2,10
głowy            1,40 – 2,30
nogi            1,20 – 2,40
tłuszcz miękki        3,50 – 4,00
tłuszcz twardy        4,70 – 5,80
słonina            3,80 – 6,60

W magazynach odkładają się więc coraz większe partie surowca, a producenci, którzy chcą coś sprzedać zmuszeni są obniżać ceny. Tak jest w przypadku półtusz. Cena krajowych lekko spadła, ale to wciąż zbyt mało, by wyrwać rynek z handlowego impasu. Sporo pytań jest też o słoninę, skórki czy tłuszcze, ale stawki są zdecydowanie za wysokie.

Wieprzowina
giełdy towarowe
oferty sprzedaży  zł/kg        
boczek        5,60 – 9,50
łopatka        5,60 – 9,90
szynka        6,60 – 11,20
karkówka    7,00 – 12,50
schab        9,50 – 16,80

Nabywców nie znajdują także karkówka, schab czy łopatka - elementy z reguły popularne wśród kupujących.

POWIĄZANE

  Jak poinformował Główny Inspektoroat Weterynarii, dzięki staraniom Głównego Le...

Większość chłodni składowych wysłała do swoich klientów komunikaty opierające si...

Komisja Europejska oczekuje, że popyt na mięso będzie się rozwijał w przeciwnym ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę