aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Żywiec wieprzowy

21 grudnia 2015
Za nami tydzień szaleństwa na wieprzowym rynku, ten powinien być już spokojniejszy - mówią przetwórcy.
W niektórych zakładach ceny skupu w ciągu tygodnia wzrosły aż o 50 groszy za kilogram. Teraz obowiązują stawki od 3 złotych 70 groszy nawet do 4 złotych 30 groszy za kilogram. I do tego poziomu trzeba będzie się przyzwyczaić – dodają skupujący. Bo żadnych przesłanek do obniżenia cen na horyzoncie nie widać. Może być tylko drożej.

Handlowy domagają się towaru, a ten coraz trudniej zdobyć, bo podaż żywca gwałtownie spadła. Ale wyższe ceny zbytu półtusz spowodowały, że przetwórców stać na podwyżki cen skupu. W trudniej sytuacji znalazły się za to firmy które mają umowy z sieciami handlowymi, te jak na razie wszelkim korektom cenników są bardzo niechętnie i straszą zmniejszeniem zamówień.

żywiec wieprzowy   zł/kg
ceny skupu netto wg wbc  
S 5,29 - 5,50
E 5,06 – 5,49
U 4,88 – 5,22
R 4,67 – 4,95
O 4,25 – 4,70
P 3,65 – 4,50

Dziś nawet ceny najsłabszej klasy „P” dochodzą do 4 i pół złotego za kilogram. Jeszcze pod koniec marca tyle rolnicy otrzymywali za klasy najwyższe. Z premiami i dodatkami ceny klasy „S” zbliżają się do 6 złotych.

prosięta   zł/parę
targowiskawoj. świętokrzyskie 80 – 180
woj. lubelskie 80 – 200
woj. mazowieckie 90 - 220
woj. pomorskie 100 - 150
woj. łódzkie 100 - 200
woj. podlaskie 100 – 300
woj. małopolskie 160 - 280

Na razie nieśmiałe, ale jednak podwyżki widać także na targowiskach. Coraz mniej jest rejonów gdzie parę prosiąt można kupić poniżej 100 złotych. Stawka maksymalna to 300 złotych za parę.


POWIĄZANE

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...

Nowym członkiem Stowarzyszenia została spółkaLorenzPolska-wiodący producent euro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę