CTR_80917

Czeska rzeź rzeźni

12 stycznia 2004

Około 550 zakładów przerobu mięsa postanowiły zamknąć władze weterynaryjne Republiki Czeskiej. Powód? Firmy nie zdołały wdrożyć norm sanitarnych, wymaganych przez UE.

Decyzja została upubliczniona w piątek, jednak poszczególne zakłady straciły prawo do działania już od 1 stycznia. Zamknięte zakłady stanowią aż 12 proc. wszystkich czeskich firm zajmujących się ubojem i przerobem mięsa - więcej, niż się spodziewano. 

Jeszcze w listopadzie władze w Pradze miały nadzieję, że zamkniętych zostanie co najwyżej 9 proc. zakładów.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę