Eksport duńskiego żywca wieprzowego wzrósł o 40 %

30 stycznia 2006

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2005 roku Dania wyeksportowała 2,36 milionów świń, o 41 % więcej niż w tym samym okresie 2004. Około 80 % tej sumy stanowiły prosięta (o wadze nie przekraczającej 50 kg). Pozostałe 20 % zaliczyć można do grupy sztuk cięższych. Wzrost eksportu odnotowano w obydwu kategoriach.

Większość żywca trafiła do Niemiec. W porównaniu z ubiegłym rokiem, do Niemiec sprzedano o blisko 1/3 więcej żywca. Zmniejszył się natomiast o 4 % udział tego kraju w całkowitym eksporcie duńskich świń. Spowodowane to było znacznym zwiększeniem w 2005 roku eksportu duńskiego żywca do Holandii, Włoch oraz Polski. Wysokie ceny ziemi i restrykcyjne prawo wpływają znacząco na koszty produkcji w Danii, co skłania wielu farmerów do wysyłania prosiąt z przeznaczeniem na tucz końcowy i ubój do Niemiec i Polski gdzie koszty chowu są wyraźnie niższe.

Praktyka ta wpływa na obniżenie wielkości uboju w Danii. W okresie styczeń – listopad 2005 roku ubito o 2 % mniej świń niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Wraz ze spadkiem uboju, obniżył się również eksport duńskiej wieprzowiny.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę