A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Koniec embarga na amerykańską wołowinę

5 listopada 2005

Największy jej odbiorca-Japonia – uchylił zakaz sprowadzania mięsa po poznaniu raportu niezależnej Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Wprowadzenie obostrzeń w grudniu 2003 roku, kiedy wykryto w Stanach Zjednoczonych pierwszy przypadek BSE u bydła, nie było wielkim zaskoczeniem. Jednak po roku obowiązywania embarga, sytuacja między oboma krajami stawała się coraz bardziej napięta. W ostatnim czasie amerykański Kongres planował nawet odwet w postaci sankcji handlowych nałożonych na Japonię. Stawka była niebagatelna. Ocenia się, że w ciągu dwóch lat trwania zakazu, amerykańscy eksporterzy stracili ponad 3 miliardy dolarów.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę