A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Kontrole w zakładach mięsnych

22 kwietnia 2005

Po tym, jak w świętokrzyskiej firmie Constar dziennikarskie śledztwo ujawniło skandaliczne sposoby "odświeżania" wędlin, w zakładach mięsnych i sieciach handlowych w całym kraju trwają już wzmożone kontrole weterynaryjne. Również w Podlaskiem.

Podlaski wojewódzki lekarz weterynarii zobowiązał lekarzy powiatowych do przeprowadzenia we wszystkich zakładach kontroli. Szczególną uwagę mają zwracać na jakość, terminy przydatności do spożycia i etykietowanie produktów mięsnych. Sprawdzane są także sklepy wielkopowierzchniowe.

"Nie znaczy to, że takich kontroli nie prowadziliśmy cały czas na bieżąco. Teraz jednak są szczególnie rygorystyczne" - powiedział Marek Wincenciak, zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii. "Pracuję w swoim fachu 15 lat i podobnego przypadku, jak ten w Constarze, w Podlaskiem nie było."

Lekarze powiatowi będą prowadzić inspekcje do 27 maja. Dwa dni później znane będą ich wyniki.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę