A_john_dere _023
a_bio-expo_ptak_750

Lepsza polska szynka

25 lipca 2002

Wzrost kursu euro spowodował, że do Polski napływa coraz mniej wieprzowiny. Obecnie na krajowy rynek trafiają jedynie niewielkie ilości przodków i boczku z Danii.

Wysoki kurs walut nie jest jedynie powodem zmniejszenia importu. Przetwórcy, którym zależy na jakości produktów uważają, że nasze mięso jest lepsze. I nie chodzi tylko o smak, ale także o tzw. przydatności technologiczne. Polskie świnie są karmione paszą o niezbyt wysokiej zawartości białka. Dzięki temu, np. z kilograma szynki można otrzymać więcej gotowego wyrobu.

Od początku roku produkcja wieprzowiny w naszym kraju rośnie. W górę idą także ceny żywca. Co prawda, nie osiągnęły jeszcze poziomu sprzed roku, ale można to wynikać z faktu, iż także pasze są tańsze niż przed rokiem. Dlatego hodowla świń jest obecnie opłacalna.

Oby tylko taka tendencja się utrzymała.


POWIĄZANE

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...

W swoim najnowszym komunikacie Zwiazek Zawodowy Rolnikow "KORONA" zwraca uwagę n...

Zgodnie z zapowiedzią minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus 8 maja 2023 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę