CTR_80917

Największe problemy z mięsem

28 grudnia 2005

Tak jak prognozowano, ceny mięsa na rynku hurtowym w tygodniu przedświątecznym nie wzrosły. Spowodowała to stosunkowo duża podaż i umiarkowany popyt. W ostatnich dniach niektóre firmy obniżały ceny wyrobów, aby nie zostać z nadmiernymi zapasami.

W mijającym tygodniu dużego handlu hurtowego mięsem już nie było. Niektóre firmy kupowały wprawdzie świeżą wieprzowinę, ale już z myślą o dostawach poświątecznych. Ceny najlepszych mięs na giełdach w ostatnich dniach nie zmieniły się albo minimalnie spadły. Niewielkie obniżki dotyczyły również surowców tanich, jak skórki, głowy, tłuszcze drobne, gdyż są problemy z ich sprzedażą. Przede wszystkim zewzględu na zmniejszone zamówienia eksportowe. Znacznie ograniczony został drobny handel z Ukrainą. Wciąż nie kupują polskiego mięsa kupcy rosyjscy.

Nie nastąpiło w tygodniu przedświątecznym oczekiwane zwiększenie zapotrzebowania na drób. W rezultacie nie wzrosły również ceny. Za kurczaki płacono w hurcie o jedną trzecią mniej niż jesienią.


POWIĄZANE

Uzgodnienie z konsorcjum banków wstępnych warunków finansowania...

Uważamy, że projekt prezydenta powinien rozwiązać problem kredytów frankowych - ...

Znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego rośnie, czemu sprzyja coraz większa pro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę